Medialle

7 ensi-iltaa vuonna 2022

Valtakunnalliseen tanssin aluekeskusverkostoon kuuluva JoJo – Oulun Tanssin Keskus on yksi Pohjoisen tanssin aluekeskuksen neljästä jäsenorganisaatiosta ja Oulun kaupungin kulttuurikumppani.

Medialle 20.12.2021

JoJon ohjelmistossa 7 kantaesitystä vuonna 2020

JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen vuoden 2022 ohjelmistossa nähdään seitsemän kantaesitystä, perinteinen OuDance-festivaali sekä ajankohtaisia ja kiinnostavia vierailuja.

Lee Hall: Billy Elliot

Maailmalla menestynyt, Lee Hallin Billy Elliot -musikaali on pienen kaivoskaupungin sydämessä asuvan 11-vuotiaan pojan kasvutarina. Musikaali kertoo Billyn matkan nyrkkeilykehästä balettitunnille. Pojan rakkaus tanssia kohtaan yhdistää lopulta hänen perheensä, inspiroi koko yhteisöä ja muuttaa pienen pojan elämän. Billy Elliot on musikaali nähdyksi tulemisesta ja hyväksymisestä sellaisena kuin on. Heta Haanperän ohjaamasta ja Petri Kauppisen koreografioimasta musikaalista tekevät erityisen Oulun alueelta pääsykokeiden kautta valitut lapset. Billy Elliotin roolissa nähdään oululaiset Aslak Kipinä ja Kimi Lumme. Musikaali toteutetaan tuotantoyhteistyössä Oulun teatterin, JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen, Balettikoulu Sinikellon ja Oulun ammattikorkeakoulun kanssa, musiikkituotanto yhteistyössä MD Companyn kanssa. Musikaalissa ovat mukana JoJon ammattitanssijat Jussi SuomalainenSaku Tonteri sekä Roope Ryöppy. Lauantaina 22.1. ensi-iltansa Oulun teatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saavan musikaalin esitykset jatkuvat koko kevään aina toukokuun puoliväliin saakka.

Lue lisää!

Yhteisillassa TANSSIKIELTO ja MARTAT

Sisäasiainministeriön päätöksellä Suomesta kiellettiin tanssiminen julkisissa tilaisuuksissa joulukuussa 1939. Tanssimista ei kuitenkaan voitu estää ja parhaat juhlat painuivat maan alle, pois virkavallan silmistä. Tanssiteatteri Tsuumin, Tanssiteatteri Minimin ja Kuopion kaupunginteatterin yhteistuotanto, Antti Lahden koreografioima TANSSIKIELTO on esitys kieltämisen kulttuurista ja manifesti kansalaisten oikeudesta tanssia vapaasti missä, milloin ja miten haluavat. Koronapandemian vuoksi asetettujen kieltojen ja rajoitusten myötä siitä tuli lopulta ajankohtaisempi, kuin kukaan tekijöistä uskalsi odottaa. Vaikka teosta ei Koronan takia muokattu, tulivat siinä käsiteltävät teemat todella ajankohtaisiksi. Absurdeilta tuntuvat ajatukset tanssin kieltämisestä muuttuivatkin todellisiksi.

TANSSIKIELTO nähdään yhteisillassa tanssija-koreografi Riikka Puumalaisen ja muusikko Anne-Mari Kivimäen MARTAT-teoksen kanssa. MARTAT on teos matkasta, jolta ei ole paluuta. Se vaeltaa kodistaan paenneen mielenmaisemassa Karjalan evakkotieltä kumivenematkaan Välimerellä. Liikkumisen tematiikasta ammentava teos on inspiroitunut Riikka Puumalaisen isoäidin Martta Puumalaisen opinnoista Suistamon seminaarissa vuonna 1926 sekä Puumalaisen isotädin Martta Haakanan kokemuksista siirtokarjalaisena. Vuoden ensimmäinen vierailu, kahden teoksen yhteisilta, nähdään Kulttuuritalo Valveella perjantaina 28.1. ja lauantaina 29.1.

Lue lisää!

Peruttu / Nykyteatteri Vera Audentia: Enää hengitin, muuhun en pystynyt

Kuva teoksesta Enaa hengitin muuhun en pystynyt.Helmikuun esitykset peruttu! Uusista esitysajoista ilmoitetaan mahdollisimman pian. Lipun ostaneisiin ollaan yhteydessä keskiviikkona 16.2.

Lue lisää

Simon Beyer-Pedersen: King of Oulu

Kuva teoksesta King of Oulu.Tanskassa asuvan Simon Beyer-Pedersenin King of Oulu -teoksen ensi-ilta on siirtynyt koronan takia jo muutamaan kertaan. Fyysisen teatterin elementtejä sisältävä nykytanssiteos kysyy, kuka vetää rajan onnistumiselle ja epäonnistumiselle. Simon Beyer-Pedersenin kanssa teoksessa esiintyy Heli Pippingsköld. Teos saa ensi-iltansa Valvesalissa torstaina 24.2.

Lue lisää!

Riikka Puumalainen & Antti Puumalainen: A couple of humans

JoJon ohjelmistossa kantaesitetään keväällä 2022 viisi tuotantoa. Näistä neljä nähdään Oulussa ja yksi Helsingissä. Helsingissä kantaesityksensä saa Riikka Puumalaisen ja Antti Puumalaisen fyysistä ja visuaalista teatteria yhdistelevä, individualismista ja ihmissuhteista kertova teos, A couple of humans. Teos pohtii ihmisyyttä kohtaamisen, kommunikaation ja vuorovaikutuksen näkökulmista. JoJon ja Tanssiteatteri Tsuumin yhteistuotannon ensi-ilta nähdään Aleksanterin teatterissa 29.3. Oulussa teos nähdään myöhemmin syksyllä.

Lue lisää!

Isoäideillemme (kaksi sooloa)

Isoäideillemme-ilta on kahden soolon kokonaisuus, joka on syntynyt kurkotuksista Henna-Maria Hanhinevan ja Seija-Leena Salon edesmenneitä isoäitejä kohti. Soolot pohjaavat Hanhinevan ja Salon isoäitien kehollisuuteen ja naiseuteen. Tekijät ovat kulkeneet isoäitejään kohti rinnakkain, inspiroituen toistensa henkilökohtaisista, dokumentaarisista ja taiteellisista lähestymistavoista omiin isoäiteihinsä ja kehoihinsa.

Henna-Maria Hanhinevan Kirjeitä Marille on tanssi sukupolvien ketjusta, omasta paikasta, aistillisesta olemisesta. Se on kunnianosoitus Hanhinevan edesmenneelle isoäidille Marille sekä kurkotus kohti häpeän taakasta vapaata naiseutta.

Seija-Leena Salon Helli sillä isoäidin kainalo on kuoppa on dokumenttilähtöinen esitys kehossa kannetusta perinnöstä. Tärkeimpinä dokumentteina teokselle ovat olleet Salon isoäidin, Hellin, naiskehoja kuvanneet taideteokset, joista Salo itse on yksi.

Isoäideillemme (kaksi sooloa) -yhteisillan teokset kantaesitetään Valvesalissa lauantaina 23.4.

Loppukevät ja syksy 2022

JoJo on keväällä lisäksi mukana myös 7.-8.4. Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaalilla sekä lauantaina 21.5. Oulussa järjestettävillä valtakunnallisilla Kirkkopäivillä ja Lähetysjuhlilla.

Syyskaudella 2022 JoJon ohjelmistossa kantaesitetään kaksi ryhmäteosta. Teosten tekijät ovat entuudestaan oululaiselle yleisölle tuttuja, sillä heidän teoksiaan on nähty JoJon ohjelmistossa aikaisemminkin.

Elssa Antikainen ja Hanna Poikela tutkivat tulevassa teoksessaan ihmismieltä ja vallanhimoa valtakunnallisesti kattavan, kansantanssipohjaisen työryhmänsä kanssa. Teoksen musiikki on laulaja-lauluntekijä Jarkko Martikaisen ja kansanmusiikkiyhtye Haaga Folk Machinen livenä esittämää, Martikaisen säveltämää musiikkia. Tuotanto saa ensi-iltansa elokuussa.

Tanskassa asuva Taneli Törmä, Location X, on vieraillut Oulussa aikaisemmin yhdessä alueen harrastajien kanssa esitettyjen Classical Beauty ja Open Your Heart -teosten kanssa. Uusi teos, ALIEN, syntyy yhdessä alueen tanssin ammattilaisten kanssa. Teoksessa pohditaan sitä, miten esiintyjät toimivat parhaiten yhtenä suurena organismina. Kuinka paljon taiteesta on tiedettävä, ennen kuin sitä voi ymmärtää tai siitä voi puhua? Missä vaiheessa tanssijasta tai tanssista tulee katsojalle vieras? Marraskuun alussa ensi-iltansa saavaan teokseen haetaan myöhemmin tanssijoita, jotka ovat kotoisin Oulun seudulta tai asuvat täällä.

14.-18.9. järjestettävän OuDance-festivaalin sekä syksyn muu vierailuohjelmisto julkaistaan myöhemmin.

Lisätietoja:

Helena Lindqvist, toiminnanjohtaja
P. 050 4644 880

 

Tietoja JoJo – Oulun Tanssin Keskuksesta

JoJo – Oulun Tanssin Keskus on pohjoisen Suomen elinvoimainen tanssitaiteen kentällä toimiva ammattitanssin tuotantokeskus, joka tarjoaa kansainvälistä, monilajista tanssitaiteen ohjelmistoa, pääpainon ollessa nykytanssissa. Ohjelmistoon kuuluu myös syksyisin järjestettävä OuDance-festivaali. Tanssitaiteen ammattilaisille JoJo toimii tuotantokeskuksena ja vierailuteatterina sekä tarjoaa kansainvälisiä residenssivaihto-ohjelmia. JoJon yleisötyö tarjoaa kaikille avointa toimintaa, johon osallistuminen ei vaadi kokemusta tanssista tai tanssin katsojuudesta. JoJo on yksi Pohjoisen tanssin aluekeskuksen neljästä jäsenorganisaatiosta ja sen toimintaa rahoittavat Opetus- ja kulttuuriministeriö, Taiteen edistämiskeskus sekä Oulun kaupunki.

Teksti puheeksi.

Voit kuunnella JoJo.fi nettisivujen tekstit suomeksi puhuttuna maalaamalla halutun tekstin ja painamalla esiin tulevaa PLAY-painiketta.

Text to speech.

You can listen to the texts of the JoJo.fi website in Finnish by painting the desired text and pressing the play button that appears. Click here to the Finnish page.