JoJon tuotantoprosessi

JoJo tanssin ammattilaisille

JoJo toimii tanssitaiteen ammattikentällä toimiville tuotantokeskuksena ja vierailuteatterina sekä tarjoaa kansainvälisiä residenssivaihto-ohjelmia.

JoJon tuotantoprosessi

JoJon tuotantoprosessissa tarjotaan puitteet, joissa taiteilijat saavat keskittyä omaan tekemiseen

Teksti Linda Pyykkönen

Tanskassa asuva koreografi ja esiintyvä taiteilija Taneli Törmä tuo ALIEN-teoksensa Ouluun marraskuun ensimmäisellä viikolla. Teos syntyy yhdessä kahdeksan ammattitanssijan kanssa, jotka ovat joko oululaisia tai muulla tavalla kytköksissä Ouluun. Teoksessa on vahvasti läsnä ulkopuolisuuden ja outouden teema. – Kaikki ihmiset tuntevat jossain vaiheessa elämää ulkopuolisuuden tunnetta. Ja esimerkiksi se, että minä ulkopuolisena taiteilijana tulen tekemään paikallisten kanssa tanssitaidetta, on jo ehkäpä outoa, Törmä naurahtaa.

ALIEN on käynyt läpi saman prosessin kuin suurin osa muistakin JoJon tuotantoon päätyvistä teoksista. Kaikki alkaa avoimesta hausta. Valintaprosessin aikana listataan mukaan hakeneet esitykset, joista ohjelmistotyöryhmä valitsee tuotantoon otettavat. Hakemukset käsitellään taiteellisista lähtökohdista, ja niiden toteuttamiskelpoisuus arvioidaan tarkoin myös tuotannollisesta ja taloudellisesta näkökulmasta.

Tällä hetkellä meneillään on haku sekä vuoden 2024 kanta- ja vierailuesityksiin että OuDance-festareille 2023. Oman kausi- ja vuosiohjelmiston JoJo tuottaa itse, ja työryhmillä on omat rahoitusosionsa. Lisäksi yhteistyökumppanit, kuten Oulun teatteri, voivat olla mukana ohjelmiston tuottamisessa.

Kun ohjelmistotyöryhmän prosessi alkaa olla loppusuoralla, tuottaja Mira Kolanen käy ohjelmiston läpi yhdessä yleisötyöntekijä Leea Alatalon kanssa. He perehtyvät paitsi esitysten sisältöön myös taiteilijoiden toiveisiin esimerkiksi yleisötyöstä.

Käytännön puitteet ja yleisötyö tuotantojen tueksi

Teoksen tai teosten taiteelliset oikeudet pysyvät taiteellisilla työryhmillä, ja JoJo vastaa osaltaan teoksen tuottamisesta tarjoamalla käytännön resurssit, kuten tilat ja markkinoinnin. Myös Törmän ALIEN-esitykselle JoJo hoitaa salivaraukset ja muut puitteet. – Tavoitteena on, että koreografi saa hoitaa koreografian ja tanssijat saavat tanssia. Muu jää meidän huoleksemme, Kolanen kuvailee. Kolasen pöydällä on myös tuotantoihin liittyvä tiedotus ja markkinointi.

Tuotantojen yleisötyön päätavoitteena on avata teosta yleisölle. Ohjelmistotuotantoon liittyvä yleisötyö lähtee tuotannon työryhmän toiveesta. – Yleisötyöhön voi kuulua vaikka mitä. Yleensä järjestämme yleisökeskusteluja ja taiteilijavierailuja, mutta myös vaikkapa erilaiset työpajat ovat mahdollisia, kertoo Alatalo.

Esimerkiksi kevään 2022 Isoäideillemme-esitykseen kuului rituaali-iltoja, joissa osallistujat saivat käsitellä omia isoäitisuhteitaan. Yleisötyönä voidaan toisinaan tuottaa myös ohjelmistoa. Viime OuDance-festivaaleille tuotetussa Lihadiskossa tanssijoina oli ammattilaisten sijasta avoimen haun kautta mukaan päässeitä, tanssista kiinnostuneita oululaisia. ALIEN-teoksen osalta luvassa on  3.11. järjestettävä yleisökeskustelu sekä sosiaalisen median kampanja, jossa teoksen taiteilijat esitellään yleisölle ja teoksen taustoja avataan. Luvassa on myös behind the scenes -materiaalia teoksen työstämisvaiheesta.

Taiteilijan on helppo palata tuttuun tuotantoympäristöön

Törmä tulee Ouluun kolmatta kertaa oman projektinsa kanssa. Vuonna 2018 esitettiin Classical Beauty -balettiteos ja vuonna 2020 Open Your Heart -diskotanssiteos. Tuolloinkin mukana oli nuoria tanssin harrastajia Oulusta. Ouluun ja JoJon huomaan on Törmän mukaan helppo palata, kun puitteet ovat tuttuja ja yhteistyön toimivuuteen voi luottaa.

ALIEN on aiemmin esitetty vuonna 2019 Venäjällä, Kazanin Smena Galleryssa ja vuonna 2021 Tanskassa, Odensen Kuntbygningen Filosoffen -galleriassa paikallisten tanssijoiden kanssa. JoJon tuottamana teos pääsee ensimmäistä kertaa näyttämölle. Uusi esitysympäristö tuo lisäulottuvuuksia teokseen. – Tanssikeskusten yleisökin on erilaista kuin museoiden. Saa nähdä, miltä tuntuu esittää ja katsoa sitä uudessa ympäristössä, Törmä toteaa.

Yksi ALIENissa mukana olevista tanssijoista on oululainen Paula Puumalainen, joka pääsi mukaan sosiaalisesta mediasta bongaamansa hakuilmoituksen kautta. – Tuntuu hyvältä päästä taas taiteellisten prosessien äärelle, hän sanoo. Puumalainen on ollut JoJon tuotannoissa mukana vuosien varrella monessa roolissa, niin työryhmätuottajana, tanssijana ja pedagogina kuin tietysti yleisössä. ALIENin tuotantoa hän kuvaa selkeäksi. – Kun tuotannollisesti kaikki on selvää, tanssijakin tietää mihin on ryhtymässä ja mitä häneltä vaaditaan. Prosessin selkeys helpotti myös omaa päätöstä hakea mukaan, Puumalainen kiittelee.

Tuotantoprosessin kehittäminen on mielessä

Tanssituotannot ovat Suomessa rahoituksellisesti ja aikataulullisesti usein varsinaisia palapelejä. Vain harvat tuotannot ovat pelkästään yhden toimijan rahoittamia. Yhteistuotantojen tekeminen muiden organisaatioiden kanssa on taloudellisessa mielessä helpompaa.

Vaikka tuotantoprosessi on jouheva, toiminnanjohtaja Helena Lindqvist näkee siinä myös kehittämismahdollisuuksia, jotta toimintatavat olisivat mahdollisimman ihanteelliset erityisesti taiteilijoiden näkökulmasta. – JoJon tuotantosapluuna on melko joustava, jolloin se palvelee paremmin freelance-kenttää. Ihannetilanne olisi voida antaa freelancer-toimijoille muutaman kuukauden ajaksi tila ja edellytykset keskittyä taiteelliseen työskentelyyn ilman tuotannollisia ja taloudellisia paineita, Lindqvist kertoo.

Myös teoksen jatkoelämää olisi Lindqvistin mielestä mielekästä voida tukea. – JoJolla on resurssit tuoda taiteilija teoksineen yleisön eteen, mutta ei tehdä jälkimarkkinointia, hän toteaa. Taiteellisenkin tuotantoprosessin kaaressa pätevät kestävän kehityksen periaatteet. – Teoksille olisi välttämätöntä saada pidemmät elinkaaret eli enemmän esityksiä, painottaa Lindqvist.

Lue lisää ALIEN-teoksesta

Lue lisää JoJon ohjelmistohausta

Kuva Taneli Törmän teoksesta ALIEN
Photo: Ade Y

Teksti puheeksi.

Voit kuunnella JoJo.fi nettisivujen tekstit suomeksi puhuttuna maalaamalla halutun tekstin ja painamalla esiin tulevaa PLAY-painiketta.

Text to speech.

You can listen to the texts of the JoJo.fi website in Finnish by painting the desired text and pressing the play button that appears. Click here to the Finnish page.