Kehollisen kasvatuksen työpajat ja ruumiintieto-luentoesitys

Tanssi osana yhteisön toimintaa

JoJo tarjoaa yhteisöissä tapahtuvana yhteistyönä kaikille avointa toimintaa, johon osallistuminen ei vaadi kokemusta tanssista tai tanssin katsojuudesta.

eerika arposalo ja johanna mikkonen

Kehollisen kasvatuksen työpajat ja Ruumiintieto-luentoesitys

Lapsille, nuorille ja aikuisille suunnattu kokonaisuus on tilattavissa yhteisöihin sekä sovellettavissa tilaajan toiveiden ja aikataulujen mukaan. Työpaja- ja esitysosuudet ovat tilattavissa yhteisöihin myös erillisinä osina.

Tutkimukset ja havainnot kertovat kehollisten kokemusten vähenemisestä (disembodied world) ruutuajan, informaatiotulvan ja hektisen elämänrytmin lisääntyessä. Tämän ilmiön pohjalta tanssikasvatuksen ammattilaiset Eerika Arposalo ja Johanna Mikkonen ovat valmistaneet Kehollisen kasvatuksen työpaja- ja esityskokonaisuuden, jossa uusinta tutkimustietoa kehon ja mielen yhteydestä tuodaan esittävän taiteen keinoin käytäntöön.

Ruumiintieto -luentoesityksessä (kesto 50 min) havainnollistetaan kehon ja mielen merkitystä oppimisessa, itsesäätelyssä ja vuorovaikutuksessa. Esityksen jälkeen on mahdollista varata aikaa myös keskustelulle ja konsultoinnille. Kehollisuutta havainnollistava Ruumiintieto-luentoesitys pohjautuu viimeisimpiin tanssineurologian ja kasvatustieteen tutkimuksiin. 

Ajallisesti sovellettavissa olevassa Työpaja-osuudessa osallistuja saa toiminnan aikana kokemuksen omasta kehollisuudestaan ja samalla konkreettisia tapoja oman olotilan hallintaan, mielen aktivoimiseen ja rauhoittamiseen. Työpajan aikana havainnollistetaan mm. sitä, miten ladata akkuja ja virittäytyä uuden kohtaamiseen sekä pohditaan kuinka rauhoittaa ja aktivoida kehoa oppimaan? Työpajojen sisältö on sovellettavissa eri yhteisöihin sopivaksi.

Eerika Arposalo on tanssitaiteen ja kasvatustieteen maisteri, tanssinopettaja (AMK) sekä lasten joogaohjaaja. Hänellä on vuosien kokemus erityispedagogiikasta sekä luokanopettajaopiskelijoiden opettamisesta.  Johanna Mikkonen on tanssinopettaja (AMK), joogaopettaja (RYT-200) sekä lasten joogaohjaaja, joka soveltaa työssään somaattisia menetelmiä.

Vuonna 2022-2023 työpajoja ja/tai luentoesitystä on toteutettu mm. Taideyliopiston Teatterikorkeakoululla, Oulun Yliopistolla, Oulun Taidekoululla, Kulttuurista terveyttä ja hyvinvointia seminaarissa, Keski-Suomen Tanssin Keskuksen ja Keskellä-kollektiivin lauantai-SET -tapahtumassa ja Oulun kaupungin Tanssireitti-pilotissa (3.-9.luokat ja koulujen henkilökunta).

 

”Tutkimustiedon kehollinen duetto.” – Peruskoulun rehtori –
”Dramaturginen polku oli järjettömän komea. Ei yhtään kuollutta hetkeä.” – Teatteritaiteen tohtori –
”Itketti monta kertaa. Joku virtasi.” – Kasvatuksen ammattilainen –

 

Lisätietoja ja tilaukset:

Leea Alatalo, JoJon Yleisötyöntekijä

leea.alatalo@jojo.fi, 0400 151 152 

Kuvat: Ilpo Okkonen

Teksti puheeksi.

Voit kuunnella JoJo.fi nettisivujen tekstit suomeksi puhuttuna maalaamalla halutun tekstin ja painamalla esiin tulevaa PLAY-painiketta.

Text to speech.

You can listen to the texts of the JoJo.fi website in Finnish by painting the desired text and pressing the play button that appears. Click here to the Finnish page.