JoJo - Oulun Tanssin Keskus logo

miten katsoa tanssia

Tervetuloa katsomaan tanssia!

JoJon ohjelmistossa nähdään niin omia tuotantoja kuin vierailuesityksiäkin.

Yleistä tietoa

Miten katsoa tanssia

Tanssiteoksen katseleminen on hetkessä tapahtuvan taiteellisen luomuksen katselemista. Se on tulkinnallinen kokemus, joka voi haastaa katsojan käyttämään mielikuvitustaan ja luovuuttaan. Kuten muidenkin taiteenlajien kokeminen, myös tanssi voi herättää mielikuvia tai vain pysähdyttää yksittäisen hetken tai liikkeen äärelle.

Tanssiteoksen takana on koreografin tai työryhmän taiteellinen näkemys asiasta tai aihepiiristä, jota on lähestytty liikkeen kautta. Teos voi viitata historiaan, muihin taideteoksiin tai vaikkapa kulttuuriseen kenttään. Katsojan kokemus tai taide-elämys ei ole väärä tai mitätöidy, vaikka tekijöiden näkemys jäisikin häneltä huomaamatta. Jokaisen katsojan oma tulkinta ja kokemus on oikea.

Tanssissa instrumenttina on meillä kaikilla oleva ihmiskeho. Tanssiva keho välittää katsojille tunteita puhumalla luiden, lihasten, ihon ja solujen kautta. Tanssiteokset tarkastelevat monesti ihmistä ja ihmiskehon liikettä laaja-alaisesti. Tanssiin kuuluu kaikenlainen ihmisen tuottama liike – ei vain pyörähdykset, hypyt, jalannostot tai voltit. Toisinaan myös hyvin yksinkertainen liike tai liikkumattomuus näyttämöllä alleviivaavat ihmiskehon liikkeen mahdollisuuksia.

Teoksissa voi olla vaikutteita monista eri tanssilajeista tai taidemuodoista, eikä teoksia aina välttämättä esitetä perinteisissä teatteritiloissa. Ne voivat jalkautua mihin tahansa teoksen, tekijöiden tai yleisön kannalta merkitykselliseen tilaan; kadulle, gallerioihin tai liikennevälineisiin.

Vinkkejä tanssin katsomiseen

  • Tule sellaisena kuin olet. Sinun ei tarvitse välttämättä pukeutua tietyllä tavalla tullessasi katsomaan tanssia.

 

  • Taiteen katsominen herättää usein tunteita ja katsojana sinulla on lupa reagoida teokseen. Muista huomioida kuitenkin myös muu yleisö ja anna taiteilijoille työskentelyrauha.

 

  • Mieti ennen teoksen katsomista haluatko tietää teoksesta enemmän etukäteen vai haluatko taide-elämyksen, jota ei ohjaile ennalta annettu informaatio. Mikäli päätät tutustua teoksen kuvaukseen, saat katsomisen tueksi kontekstin ja ymmärrystä siitä mitä näkökulmia teoksen avulla ehkä halutaan korostaa. Mikäli et tutustu ennalta annettuun tietoon teoksesta, saatat taas löytää eri merkityksiä sekä erilaisia ​​elementtejä teoksesta.

 

  • Päästä irti odotuksistasi, istu alas ja rentoudu. Parasta yleisönä olemisessa on, että sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin ostaa lippusi, saapua ajoissa paikalle ja katsoa. Voit valmistautua ennen esityksen katsomista siihen, että se mitä olet aikeissa katsoa, ​​on luultavasti jotain, mitä et ole ennen nähnyt tai et osannut odottaa.

 

  • Katso tanssijoiden jalkoja, käsiä, ranteita, niskaa. Kiinnittämällä huomiosi esiintyjien eri kehonosiin, huomaat tanssijoiden monipuolisuuden ja taidon; kyvyn ilmaista kehonsa avulla.

 

  • Tarkastele kuinka tanssijat ilmaisevat itseään. Tarkkaile tanssijoiden välittämää energiaa ja miten se vaikuttaa teoksen kokonaisuuteen.

 

  • Katso puvustusta ja lavastusta ja mieti miksi ne on valittu.

 

  • Huomioi valaistus ja sen muutokset. Miltä muutos sinusta tuntuu? Luoko valaistus tietyn tunnelman? Millä tavalla valaistus on luotu suhteessa liikkeeseen, musiikkiin ja esiintyjiin?

 

  • Kuuntele musiikkia ja kaikkia ääniä ympärilläsi. Miten ne vaikuttavat sinuun? Kaikki tanssiteokset eivät välttämättä sisällä musiikkia. Teoksen äänimaailma voi syntyä esiintyjien itse tuottamana tai äänimateriaali saattaa koostua erilaisista äänisuunnittelijan kokoamista ja yhteensovittamista äänistä.

 

  • Voit pohtia ja spekuloida koreografin lähtökohtia teoksen luomiseen. Voit myös keskittyä pohtimaan, mikä on sinun oma tulkintasi esityksestä. Muista, että kukin katsoja reagoi esitykseen omalla tavallaan.

 

  • Saatat huomata tiettyjä kuvioita liikkeessä tai tietyn liikkeen tai osioiden toistoa. Voi olla, että koreografi haluaa käyttää kyseistä lausetta tai liikettä sanoakseen jotain. Toisaalta liikkeen toistoon ei ehkä ole erityistä syytä, mutta on hienoa, että huomasit.

 

  • Miltä teoksen katsominen sinusta tuntuu? Oletko surullinen? Onnellinen? Vihainen? Tunnetko olosi epämukavaksi? Oletko hermostunut tai hämmentynyt? Voit yrittää pohtia miksi sinusta tuntuu jollain tavalla ja mikä tunteen aiheutti. Voit myös vain hyväksyä tunteet ja jatkaa katsomista.

 

  • Osassa teoksista on selkeä lopetus, mutta osa teoksista saattaa loppua yllättäen. Mikäli et huomaa milloin teos loppuu, odota hetki ja istu rauhassa paikallasi. Esityksen päätyttyä on tapana kiittää työryhmää aplodein. Voit poistua omalta paikaltasi yleisövalon sytyttyä.

 

  • Keskustele teoksesta katsomiskokemuksen jälkeen. Jaa kokemuksesi ja ole utelias myös muiden näkemykselle teoksesta. Mikäli et tutustunut teoksen ennalta jaettuun infoon etukäteen, on mielenkiintoista lukea teoskuvaus jälkikäteen ja pohtia miten oma näkemyksesi poikkeaa koreografin näkemyksestä.

 

  • Taiteelliset työryhmät kuulevat mielellään yleisön palautetta teoksesta. Voit jättää terveisesi työryhmälle myös jälkikäteen tämän linkin kautta .

 

 

Lähteet:

www.zodiak.fi/fi/vinkkeja-katsomiseen

https://maddoxdance.com/blog/7-tips-on-how-to-watch-contemporary-dancenbsp