Vuotuinen OuDance-festivaali järjestetään Oulussa 14.-18.9.2022.
JoJon 14.-18.9.2022 tuottamalla, vuosittain järjestettävällä OuDance-festivaalilla nähdään kolme kansainvälistä vierailua. Festivaalin perjantai koostuu kolmesta peräkkäisestä tanssijan ja muusikon duetosta. Sunnuntain matineanäytös, kotimainen nykytanssiteos Lame Tamer, päättää festivaalin.
”Iloksemme OuDance-festivaalilla saamme viimeiset koronan takia siirtyneet kansainväliset ja kotimaiset vierailuesitykset toteutettua. Meille on ollut JoJossa tärkeää, että kaikki koronavuosina valitut tuotannot ja vierailuteokset löytävät jossain kohtaa paikkansa osana ohjelmistoamme. Tämä on vaatinut joustavuutta niin taiteilijoilta kuin JoJon tuontotiimiltä. Yhdessä olemme onnistuneet”, kertoo JoJon toiminnanjohtaja Helena Lindqvist.
Festivaalilla kolme kertaa esitettävä, koreografi Anna Koskelan Lihadisko, yhdistää JoJon yleisötyötä ja festivaalin ideaa viedä esityksiä lähelle ihmisiä julkisiin ulko- ja sisätiloihin, pois näyttämötilasta. Teosten lisäksi festivaalilla järjestetään koulutusta ja työpajoja. ”Toivottavasti ensi vuonna mukana on jälleen päiväkodeissa, kouluissa tai erilaisissa palveluyksiköissä kiertäviä teoksia”, Lindqvist toteaa.
Festivaalin avaa unkarilaisen Beatrix Simkón ja suomalaisen Jenna Jalosen duetto Long time no see! Teos kertoo blondista ja brunetista, pohjoismaisesta ja keskieurooppalaisesta, Y-sukupolven naisesta. Toisen esi-isät asuivat Turkin imperiumin alla, toisen ruotsalaisten alla. Toinen juo pálinkaa ja toinen Koskenkorvaa. Melkein sisaria. Ei aivan.
Beatrix Simkó & Jenna Jalonen: Long time no see!
Ke 14.9. klo 19, Valvesali
Beatrix Simkò nähdään myös toisessa duetossa unkarilaisen Zoltán Grecsón kanssa. #Orpheus#Eurydice -teos tuo Orpheuksen ja Eurydicen rakkaustarinan ja myytin nykyaikaan. Eurydice karkoitetaan nykyajan helvettiin, johon Orpheus seuraa perässä.
Beatrix Simkó & Zoltán Grecsó: #Orpheus#Eurydice
To 15.9. klo 19, Valvesali
Perjantaina 16.9. Kulttuuritalo Valveella nähdään peräkkäin kolme kotimaista tanssijan ja muusikon duettoa.
Riikka Puumalaisen ja Anne-Mari Kivimäen MARTAT kertoo matkasta, jolta ei ole paluuta. Liikkumisen tematiikasta ammentava teos vaeltaa kodistaan paenneen mielenmaisemassa Karjalan evakkotieltä kumivenematkaan Välimerellä.
Riikka Puumalainen & Anne-Mari Kivimäki: MARTAT
Pe 16.9. klo 18, H2O Konstila
Kaksi tanssijan ja muusikon duettoa, Ari Nummisen ja Tuomas Luukkosen Kohti Orlandoa sekä Alpo Aaltokoski Companyn Ali & Alpo, nähdään yhteisillan eri puoliajoilla.
Tanssija Ari Nummisen ja muusikko Tuomas Luukkosen teos Kohti Orlandoa pyrkii havaitsemaan ajan näkymättömät ovet, piirtämään sen äärettömät ääriviivat ja astumaan lävitse. Se on viimeistelemätön vaellus maskuliinisuuden ja feminiinisyyden rajapinnoilla, keskeneräinen kehollinen retriitti ja musiikillinen meditaatio.
Arabialainen perinnemusiikki ja suomalainen nykytanssi kohtaavat irakilaisen ud-luuttutaituri Ali Alawadin ja koreografi, tanssitaiteilija Alpo Aaltokosken yhteisteoksessa Ali & Alpo. Musiikin ja tanssin vuoropuhelu tuo koskettavasti esille inhimillisen kokemuksen ja näkökulman tiukentuneen turvapaikkapolitiikan seurauksista.
Ari Numminen & Tuomas Luukkonen: Kohti Orlandoa
Alpo Aaltokoski Company: Ali & Alpo
Pe 16.9. klo 19, Valvesali
Italialaisen Silvia Gribaudin Graces on projekti, jonka on inspiroinut Antonio Canovan The Three Graces veistoksesta. Teos perustuu mytologiaan Zeuksen kolmesta tyttärestä Euphrosynestä, Aglaeasta ja Thaliasta, jotka säteilivät loistoa, iloa ja vaurautta. Kolme mieshahmoa luovat Gribaudin ohella tilan, jossa mies ja nainen kohtaavat luonnollisesti, ilman rooleja.
Vierailu tuotetaan yhteistyössä Oulun teatterin kanssa.
Silvia Gribaudi: Graces
La 17.9. klo 19, Pikisali, Oulun teatteri
Festivaalin päättää kotimainen Sari Palmgrenin tanssia ja musiikkia yhdistävä Lame Tamer, joka käsittelee ihmisen kompleksista suhdetta toisiin eläimiin ja muihin ihmisiin. Teatteritilaan sijoittuva, neljältä suunnalta katsottava ja koettava teos on esitys villeydestä ja kesyttämisestä.
Sari Palmgren: Lame Tamer
Su 18.9. klo 17, Valvesali
Yleisötyön työpaja- ja esityskokonaisuutena festivaaleilla nähdään koreografi Anna Koskelan Lihadisko. Tämän yhteisöllisen projektin tanssijat ovat ilmoittautuneet mukaan teokseen keväällä 2022 kaikille avoinna olleen haun kautta. Teos esitetään julkisissa tiloissa, joihin kaikilla on vapaa pääsy. Äänimaiseman Lihadiskoon tuottaa perkussionisti, DJ Aleksi Kinnunen. Yhteistyössä Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutus.
Anna Koskela: Lihadisko
Ke 14.9. klo 16, Kauppakeskus Valkean kesäkatu
Pe 16.9. klo 18, Ravintolakortteli, Prunnitori
La 17.9. klo 13, Rotuaarin lava
Festivaali tarjoaa myös kurssisisältöjä. Silja Tuovisen Työkaluja omaan tekemiseen – koreografia -kurssi tarjoaa mahdollisuuden syventyä koreografiaan niin ajatuksen tasolla, kuin käytännönläheisesti. Kurssin aikana paneudutaan koreografiaan käsitteenä, omiin koreografisiin vahvuuksiin ja mieltymyksiin, sekä erilaisiin konkreettisiin tapoihin aloittaa koreografinen työ. Silja Tuovinen on oululaislähtöinen koreografi, joka työskentelee lavateosten ja elokuvamuodon kanssa. Hän on koreografian maisteri Tukholman Taideyliopistosta, minkä lisäksi hänellä on kandidaatintutkinto rauhan- ja konfliktintutkimuksessa.
Sirkus 2.0, Henri Hännisen Kehonhuolto 2.0 työpajassa arvioidaan harjoitusten kuormittavuutta ja suunnitellaan oheisharjoittelua siten, että osaaminen kehittyy ja loukkaantumisriskit vähenevät. Kurssi on avoin kaikille lajista riippumatta. Henri Hänninen on valmentaja, kouluttaja ja sirkustaiteilija. Hänellä on vuosien kokemus parkourin ja useiden eri akrobatialajien opettamisesta sekä ilma-akrobaattina esiintymisestä. Tällä hetkellä hän työskentelee pääosin taito- ja taideliikuntaan erikoistuneena fysiikkavalmentajana, kouluttajana ja asiantuntijana.
Lisätietoja festivaalista:
Helena Lindqvist, toiminnanjohtaja, helena.lindqvist@jojo.fi, p. 050 4644 880
Tietoja JoJo – Oulun Tanssin Keskuksesta
JoJo – Oulun Tanssin Keskus on pohjoisen Suomen elinvoimainen tanssitaiteen kentällä toimiva ammattitanssin tuotantokeskus, joka tarjoaa kansainvälistä, monilajista tanssitaiteen ohjelmistoa, pääpainon ollessa nykytanssissa. Ohjelmistoon kuuluu myös syksyisin järjestettävä OuDance-festivaali. Tanssitaiteen ammattilaisille JoJo toimii tuotantokeskuksena ja vierailuteatterina sekä tarjoaa kansainvälisiä residenssivaihto-ohjelmia. JoJon yleisötyö tarjoaa kaikille avointa toimintaa, johon osallistuminen ei vaadi kokemusta tanssista tai tanssin katsojuudesta. JoJo on yksi Pohjoisen tanssin aluekeskuksen neljästä jäsenorganisaatiosta ja sen toimintaa rahoittavat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Oulun kaupunki.
JoJon jäsenet saavat erilaisia etuja, kuten tuntuvia hintaetuja esitysten lipuista ja JoJon järjestämistä kursseista sekä JoJon toimintaan ja yleistä tanssiin ja tanssin työmahdollisuuksiin liittyvää tiedotusta.
Puhelin
+358 (0)50 4644 880
Toimisto
Isokatu 16 C 20, 90100 Oulu
© 2021 JoJo – Oulun Tanssin Keskus
Toteutus: Mainostoimisto Idealabra
Voit kuunnella JoJo.fi nettisivujen tekstit suomeksi puhuttuna maalaamalla halutun tekstin ja painamalla esiin tulevaa PLAY-painiketta.
You can listen to the texts of the JoJo.fi website in Finnish by painting the desired text and pressing the play button that appears. Click here to the Finnish page.