JoJo - Oulun Tanssin Keskus logo

Medialle

OuDance-festivaali sykkii taidetta ja elämää

Valtakunnalliseen tanssin aluekeskusverkostoon kuuluva JoJo – Oulun Tanssin Keskus on Oulun kaupungin kulttuurikumppani.

Medialle

OuDance-festivaali sykkii taidetta ja elämää

Oulussa näkyy, kuuluu ja tuntuu – OuDance-festivaali tuo nykytanssin eri ulottuvuudet Pohoiseen Suomeen.

Viisipäiväinen OuDance-festivaali tarjoaa elämyksiä kansainvälisten ja kotimaisten tanssiesitysten, inspiroivien yleisökeskustelujen, ensiesityksensä saavan dokumenttielokuvan ja kaikille avoimen tanssitoiminnan parissa.

JoJo aloittaa vuosittaisella festivaalilla syyskautensa. Tänä vuonna OuDance-festivaali toimii JoJon osalta myös lähtölaukauksena valtakunnallisen tanssin aluekeskusverkostotoiminnan 20-vuotiselle juhlavuodelle.

Tanssin aluekeskusverkosto on tanssin vapaan ja freelancer kentän suurin ja laaja-alaisin työllistäjä ja suomalaisen tanssin kentän merkittävä kansainvälistäjä, jonka yhtenä tavoitteena on edistää tanssitaiteen tasa-arvoista saatavuutta ja saavutettavuutta asuinpaikasta ja varallisuudesta riippumatta.

Tervetuloa altistumaan laadukkaalle tanssitaiteelle Pohjois-Suomeen!

Festivaaliohjelmiston avaa keskiviikkona 11.9. yhteisillassa kaksi tänä vuonna Saksassa järjestetyllä kansainvälisellä Aerowaves-festivaalilla nähtyä sooloteosta. Kyseinen festivaali nostaa esille uusia lupaavia eurooppalaisia tanssitaiteilijoita ja heidän teoksiaan.

A SOLO IN THE SPOTLIGHTS – Vittorio Pagani

kuva tanssifestivaalin esityksestäItalialaisen Vittorio Paganin A Solo in the Spotlights on poikkeuksellinen sooloteos, joka tuo valokeilaan taiteilijoihin kohdistuvia paineita. Miksi esiintyjä liikkuu ja kuka käskee häntä tekemään? Mitä ovat salaiset sopimukset, joiden mukaan yleisö toimii? Teos käsittelee tanssin, spoken word -tekstien ja videoprojisointien kautta vaatimuksiin alistumista, tottelemattomuutta, kapinointia teatterimiljöötä vastaan sekä kestämättömiä luovan työn käytäntöjä.

”Esitys tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman tanssijan elämään ja hänen kamppailuihinsa aitouden ja roolin täyttämisen välillä. Toivon, että teos herättää keskustelua ja kysymyksiä aitoudesta, roolin täyttämisestä ja taiteen voimasta vastata ihmisten odotuksiin.” Näin teoksesta kertoo JoJon ohjelmistotyöryhmän puheenjohtaja Jouni Prittinen.

Lue lisää teoksesta

TO BE POSSESED – Chara Kotsali

kuva festivaalin tanssiesityksestäChara Kotsalin lumoava soolo To be possessed syventyy demonien vallassa olevien naisten tarinoiden moniulotteiseen maailmaan. Kreikkalaisen taiteilijan rohkea lähestymisensä aiheeseen, herättää eloon dokumentoidut tapaukset ja haastaa yleisön pohtimaan kehollisuuden monimuotoisia ulottuvuuksia. 

Olen teini-ikäisestä asti ollut pakkomielteisen kiinnostunut  kauhuelokuvista, erityisesti kummittelevista paikoista  ja demonisista ilmiöistä. Ajatus tytöstä tai naisesta, joka puhuu moniäänisesti kielillä, sylkee manaajaansa päin  ja vääntelee kehoaan äärimmäisillä tavoilla, herätti minussa pelkoa ja tyydytystä”, kertoo Kotsali.

Lue lisää teoksesta

VÉNUS ANATOMIQUE – Sarah Baltzinger

Ranskassa ja Luxemburgissa vaikuttavan Sarah Baltzingerin tanssiesitys Vénus anatomique esittelee kokoelman naisvartaloita ja kommentoi maailman epäjärjestystä, naisvartalon pintaliitoa sekä kehojen seksualisointia. Teos ammentaa innoituksensa 1700-luvun lopun kiehtovista vahamalleista luoden näyttämölle mielikuvitusmaailman, joka käsittelee keinotekoisten ruumiiden anatomiaa korostaen voimakkaasti fyysisyyden ja liikkumattomuuden välistä jännitettä.

Prittinen avaa teoksen tuomista Suomeen ja Ouluun seuraavasti: ”Teos tutkii syvällisesti kehoamme ja identiteettiämme määrittäviä tekijöitä, ja miten nämä elementit vaikuttavat siihen, miten meidät nähdään ja miten me näemme itsemme. Tämä teema on universaali ja ajankohtainen, ja se tarjoaa katsojille mahdollisuuden pohtia omaa suhdettaan kehoonsa ja sitä, miten ulkoiset standardit ja normit muovaavat kehokokemusta. Teos esittelee alastomuuden monissa eri merkityksissä: vaatteena, haarniskana ja sosiaalisten odotusten symbolina, joka avaa toisenlaisia näkökulmia alastomuuden käsitteeseen ja sen rooliin identiteetin muodostamisessa. Teos tarjoaa kriittisen ja joskus jopa kyynisen näkökulman siihen, miten naiskehoa on esitetty ja vääristetty modernissa maailmassa. Se heijastaa julmuutta, joka liittyy naisvartalon normeihin, mikä toivottavasti herättää keskustelua sukupuolten tasa-arvosta ja kehonkuvaan liittyvistä paineista myös suomalaisessa yhteiskunnassa.”

Lue lisää teoksesta

HINTERLAND – Kauri Honkakoski Company

kuva festivaalin tanssiesityksestäKauri Honkikoski on fyysisen teatterin kärkinimiä Suomessa. Hänen teoksensa Hinterland on silmäkarkkia katsojalle. Suomessa harvoin nähtävä corporeal mime -tekniikka on Honkikoskelle ominainen tyyli kertoa tarinoita. Fyysisellä liikekielellä hän pyrkii sanattomasti viestimään tarinaa ja tunnetiloja, jossa onnistuu loistavasti.

”Hinterlandin tummanpuhuva ja groteski ilmaisu tuo ihmisluonnon pimeät puolet esiin, kuten vallanhimon ja pahuuden. Paikoitellen esityksen näkeekin kommentoivan raa’an väkivallan normalisoitumista ja ahtaalle ajettujen ihmisten väkivallan uhkaa, joka on tärkeä keskustelunaihe tämän päivän maailmassa ja myös Suomessa”, kertoo Prittinen.

Lue lisää teoksesta

I ADDRESS YOU - Carl Knif Company

Carl Knifin  soolotanssiteos kumpuaa Knifin omista kokemuksista, ja se sekoittaa muistoja ja menneitä tapahtumia ajankohtaisiin ilmiöihin. ”Tämä lähestymistapa tekee esityksestä rehellisen ja aidon, mikä varmasti koskettaa katsojia syvästi.”

Teos tekee myös näkyväksi homoseksuaalisen vähemmistön kirjoittamattoman historian ja vaiennettujen kokemusten vaikutukset. Miten koetut traumat kantautuvat sukupolvelta toiselle ja miten identiteettiä rakennetaan ympäristössä, jossa esikuvia ei ole. ”Uskon, että teos herättää keskustelua ja toivon, että teos puolustaa ajatusta paremmasta maailmasta. I address you tulee lähelle katsojaa ja tämä lähestymistapa tekee esityksestä helposti lähestyttävän ja koskettavan”, kertoo Prittinen.

Lue lisää teoksesta

Tommi Kitti ja lopettamisen taito -dokumenttielokuva

Ensiesityksensä festivaalilla saava Tommi Kitti ja lopettamisen taito -dokumenttielokuva on sympaattisen eeppinen road trip elämän suurten kysymysten ja arvovalintojen äärelle. Mikä saa ihmisen vetäytymään uransa huipulta ja hylkäämään kaiken sen, mitä on vuosikymmeniä rakentanut? Koreografi Valtteri Raekallio matkustaa Lappiin houkuttelemaan mestarinsa Tommi Kitin (s. 1955) palaamaan tanssin pariin lähes 20 vuoden tauon jälkeen.

Koreografi-tanssija Tommi Kitti, viime vuosikymmenien merkittävimpiä suomalaisia tanssitaiteilijoita, lopetti äkillisesti vuonna 2012 koreografin ja tanssijan työt ja irrottautui täydellisesti tanssikentästä. Hän on siitä lähtien elänyt erämaassa keskittyen rekikoirien kasvattamiseen. Elokuva seuraa Kitin paluuta ja hänen teoksensa ”Väärä sävellaji” uudelleen harjoittamista ja esittämistä Helsingissä. Lumikinos Production Oy & Raekallio Corp. yhteistyössä Ylen kanssa tuottaman elokuva tuotetaan  festivaalille yhteistyössä Oulun Elokuvakeskuksen kanssa.

Lue lisää elokuvasta

Festivaalin päättää viimevuotiseen tapaan sunnuntaina 15.9. OuDance – New Generation. JoJon ohjelmistotyöryhmä on kutsunut eri tanssilajien harrastajia, oululaisia lapsia ja nuoria, tulevaisuuden tanssin tekijöitä esiintymään näytökseen, jossa nähdään tanssilajeja laidasta laitaan.

Hurraa pohjoisen tanssin historia, nykyhetki ja tulevaisuus!

Lue lisää näytöksestä

MATKA - Jonna Aaltonen

kuva festivaalin tanssiesityksestä

Festivaalin aikana tanssitaiteilija Jonna Aaltosen MATKA -esityskokonaisuus vierailee yhteisöissä vieden tanssia ulos myös perinteisestä mustasta laatikosta. Esityskokonaisuuteen kuuluu yhdessä koettava kehollinen, liikkeellinen hetki ja tanssiesitys sekä kokemusten reflektointi kirjoittaen, piirtäen ja yhdessä keskustellen. Yhteisöt ovat valittu avoimen haun pohjalta.

Festivaalilla on esitysohjelmiston lisäksi tarjolla lauantaina 14.9. nykytanssiin liittyviä työpajoja. Nykytanssin alkeet -työpajassa Saija Varila tutustuttaa kaikki kiinnostuneet nykytanssin perustekniikoihin, kehonhallintaan ja liikelatuihin. Nella Turkin ja Janis Heldmannin tanssin ammattilaisille, alan opiskelijoille ja pitkään tanssia harrastaneille suunnattu Playful partnering -työpaja keskittyy nykytanssin parityöskentelyyn, toisen kohtaamisen ja liikkeen kuunteluun.

Lisätietoja työpajoista

Festivaalilla on nyt loistava tilaisuus kokea tanssin voima, joka liikuttaa niin kehoa kuin mieltä, joten aluekeskusverkoston juhlavuoden sloganin sanoin Seuraa liikettä!

Lisätietoja

Siirry festivaalin sivuille

Lisätietoja JoJo – Oulun Tanssin Keskuksesta

JoJo – Oulun Tanssin Keskus on pohjoisen Suomen ammattitanssin tuotantokeskus, joka tarjoaa kansainvälistä, monilajista tanssitaiteen ohjelmistoa, pääpainon ollessa nykytanssissa. Ohjelmistoon kuuluu myös syksyisin järjestettävä OuDance-festivaali.

JoJon yleisötyö tarjoaa kaikille avointa toimintaa, johon osallistuminen ei vaadi kokemusta tanssista tai tanssin katsojuudesta. Tanssitaiteen ammattilaisille JoJo toimii tuotantokeskuksena ja vierailuteatterina sekä tarjoaa kansainvälisiä residenssivaihto-ohjelmia.

Valtakunnallisen teatterialan työnantajajärjestö Suomen Teatterit ry:n jäsen on myös yksi tanssin aluekeskusverkoston seitsemästä jäsenestä. Tuotantokeskuksen toimintaa rahoittavat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Oulun kaupunki.