OuDance-festivaali

Neiti Ida

30. OuDance-festivaali järjestetään Oulussa 13.-17.9.2023

Hanna Brotherus: Neiti Ida

Teos kiertää erikseen sovitun aikataulun mukaisesti oululaisissa päiväkodeissa.

Esityksen kuvaus

”Neiti Ida” on vuorovaikutteinen ja osallistava soolotanssiteos lapsille.

Neiti Ida on ujo, arka ja yksinäinen kulkuri, joka on aina matkalla jonnekin. Hänellä on mukanaan vain matkalaukku, jossa hän kuljettaa tärkeitä asioitaan. Matkalaukku on myös Neidin paras ystävä ja ainoa matkatoveri. Arkiset, tavalliset asiat ovat Neiti Idalle joskus vaikeita ja hermostuttavia, mutta hassut ja oudot asiat usein aivan helppoja ja luontevia.

Esityksen alussa Neiti Ida on ujo ja varautunut olento. Lasten läheisyydessä, kiinnostuneiden, ystävällisten katseiden alla hän rauhoittuu ja lopulta innostuu jakamaan lasten kanssa jopa kalleimmat aarteensa.

Neiti Ida haluaa lapset lähelleen ja yhdessä lasten kanssa hän tanssii ja soittaa, kunnes on taas aika jättää hyvästit arvokkaille uusille ystäville ja jatkaa matkaa kohti uusia seikkailuja.

Ujo ja varautunut Neiti Ida muuttuu inhimillisen kohtaamisen kautta iloiseksi ja positiiviseksi. Keskiössä on liike ja musiikki, myös hiljaisuus, voima, intensiteetti. Kohtaaminen ja kommunikaatio tanssin keinoin.

Teos sisältää vuorovaikutteisia, osallistavia osioita, jolloin katsojat pääsevät halutessaan esityksen aikana liikkumaan esiintyjän kanssa. Jokaisen esityksen jälkeen on lisäksi keskustelutuokio. 

Koreografia: Hanna Brotherus | Tanssi: Jonna Aaltonen | Musiikin sävellys/äänisuunnittelu: Antti Ikonen | Pukusuunnittelu ja toteutus: Marjo Haapasalo | Vierailun tuotanto: JoJo – Oulun Tanssin Keskus | Kesto: 30min. + keskustelutuokio

Lisätietoja työryhmästä

Hanna Brotherus (s. 1968) on koreografi, jonka useat teokset käsittelevät yhteiskunnallisten ilmiöiden heijastumista yksilön kokemusmaailmassa. Brotherusta inspiroivat ihmisten elämäntarinat ja subjektiivinen todellisuus, ja hän on työskennellyt ammattitanssijoiden ja –näyttelijöiden lisäksi mm. vanhusten, liikuntavammaisten lasten, kuntoutuvien narkomaanien, asunnottomien naisten ja turvapaikanhakijoiden kanssa. Oman, freelancereista koostuvan työryhmänsä lisäksi Brotherus on työskennellyt mm. Suomen Kansallisteatterissa, Helsingin kaupunginteatterissa ja Suomen Kansallisoopperassa. Brotheruksen näyttämöteoksia on esitetty Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa ja hänen tanssilyhytelokuviaan on nähty festivaaleilla ympäri maailman. Tänä vuonna 2021 julkaistiin hänen autofiktiivinen esikoisromaaninsa “Ainoa kotini”.

Jonna Aaltonen (s. 1972) on freelance-tanssitaiteilija (Turun konservatorio 1995), NLP Practitioner (True Hearts 2014) ja tanssi-liiketerapiamenetelmien ohjaaja (Jyväskylän yo, Eino Roiha-instituutti 2017).

Jonna on työskennellyt monipuolisesti tanssin ja teatterin saralla: nykytanssiteoksissa, tanssiteatteri-, musikaali- ja oopperaproduktioissa.  Yli 25-vuotisen taiteilijauransa aikana hän on toiminut tanssijana jo yli kahdeksassakymmenessä teoksessa, yli viidenkymmenen eri koreografin kanssa. Aaltonen on työskennellyt tanssijana kiinnityksellä mm. Norrdans’issa Ruotsissa, VolksOperan baletissa Wien’issä, Itävallassa ja Tukholman Kuninkaallisessa oopperassa. Lisäksi hän on tanssinut lukuisissa freelance-produktioissa sekä Suomessa että ulkomailla ja esiintynyt laajalti Euroopassa, myös maailmanlaajuisesti Kanadassa, Japanissa, USAssa, Koreassa, Kiinassa ja Dominikaanisessa tasavallassa.

Vuonna 2006 Aaltonen asettui Suomeen ja on siitä lähtien toiminut vapaana tanssitaiteilijana, vuodesta 2009 Raisiosta käsin.

Jonnalle on tärkeää tuoda tanssia ulos teatterin seinien sisältä ihmisten luo: turuille ja toreille, kaduille, vanhainkoteihin, kouluihin ja päiväkoteihin mm. esitystensä ”Surujenkerääjä” ja ”Neiti Ida”- muodossa.

Aaltoselle on myönnetty useita sekä valtion, että Suomen Kulttuurirahaston taiteilija-apurahoja.

Hänellä on kokemusta myös ohjaajan, harjoituttajan, koreografin assistentin, koreografin ja tanssinopettajan työstä. Lisäksi hän on toiminut sekä tuotannollisissa, että organisaattorin tehtävissä.

Viime vuosina Jonna on ollut kehittämässä tanssitaidetta soveltavia työskentelymuotoja mm.”KehoNero”- työpajakokonaisuuttaan.

Antti Ikonen (s. 1963) on työskennellyt säveltäjänä, äänisuunnittelijana ja muusikkona eri taiteenlajien parissa 1980-luvulta lähtien. Ikosen sävellystuotanto käsittää yli kolmekymmentä näyttämöteosta sekä installaatioita, lyhytelokuvia ja uusmediateoksia. Ikonen on toiminut muusikkona mm. Cartes Art Machine ja Stratovarius-yhtyeissä, ja hän opettaa äänisuunnittelua ja musiikkia Aalto-yliopiston Medialaboratoriossa.

 —

Pukusuunnittelija Marjo Haapasalo (s. 1973) on valmistunut Yrkeshögskolan Sydvästin muotoilun koulutusohjelmasta vuonna 2002. Hän on tehnyt pukusuunnitteluja lukuisiin tanssi- ja teatteriesityksiin, mm. Aurinkobalettiin, Linnateatteriin, Turun kaupunginteatteriin, Turun Kesäteatteriin sekä lukuisiin freelance-produktioihin. Vuodesta 2007 Haapasalo on pyörittänyt Turussa Kaskenkadulla sijaitsevaa Boutique Minne -liikettä joka on erikoistunut uusien vaatteiden suunnitteluun, vintage-vaatteisiin sekä esiintymispukuihin. (www.boutiqueminne.com)

Muuta tietoa

Muistathan noudattaa yleisiä turva- ja hygieniaohjeita tapahtumissa:
– Ethän tule tilaisuuksiin oireisena
– Hyvä käsihygienia on tärkeää: pese kädet tai käytä käsidesiä
– Yski nenäliinaan tai hihaan

Teksti puheeksi.

Voit kuunnella JoJo.fi nettisivujen tekstit suomeksi puhuttuna maalaamalla halutun tekstin ja painamalla esiin tulevaa PLAY-painiketta.

Text to speech.

You can listen to the texts of the JoJo.fi website in Finnish by painting the desired text and pressing the play button that appears. Click here to the Finnish page.