TANSSITAITEILIJA YHTEISÖSSÄ

Tanssi osana yhteisön toimintaa

JoJo tarjoaa yhteisöissä tapahtuvana yhteistyönä kaikille avointa toimintaa, johon osallistuminen ei vaadi kokemusta tanssista tai tanssin katsojuudesta.

Yleistä tietoa

Tanssitaiteilija yhteisössä

JoJo – Oulun Tanssin Keskus on palkannut yhteistyössä Nuorten Ystävien kanssa tanssin ammattilaisen toimimaan lasten, nuorten ja aikuisten pariin osallistavaan kulttuurihyvinvointihankkeeseen. Hankkeen toiminta lähtee kohderyhmien, eli Nuorten Ystävien klubitalojen jäsenten sekä Nuorten Ystävien koulujen oppilaiden toiveista ja tarpeista käsin. Toiminta muotoutuu yhteisön kanssa laaditun yhteisen suunnitelman mukaan ja se on osa Nuorten Ystävien toimintaa. Hankkeelle on myönnetty Suomen Kulttuurirahaston Taidetta hoitolaitoksiin –apuraha. 

Hankkeen toiminnan tavoitteena on tuoda liike, kehollisuus ja tanssi sellaisten henkilöiden ulottuville, jotka normaalisti jäävät helposti taidemuodon ulkopuolelle. Toiminnassa tanssitaiteilija tulee mukaan arkeen, tekemään ja jakamaan päivittäistä tekemistä yhdessä lasten, nuorten ja aikuisten kanssa. Tanssitaiteilija, toiminnan piirissä olevat ihmiset ja työtekijät kehittävät yhdessä juuri heille sopivia tapoja tehdä, kokea ja olla. Liike ja kehollisuus tulevat osaksi arkea yhteiskehittämisen kautta. 

Hankkeen kesto: lokakuu 2021-helmikuu 2022

Taiteellisena toimijana hankkeessa työskentelee tanssinopettaja (AMK) ja sosionomi (AMK) Ella Rautamies.

JoJo – Oulun Tanssin Keskus on ammattitanssin tuotantokeskus, festivaaliorganisaatio ja vierailuteatteri. JoJo tarjoaa ympärivuotisesti paikallista, kansallista ja kansainvälistä tanssitaiteen ohjelmistoa ja yleisötyötä sekä toimii aktiivisesti alan verkostoissa.

Nuorten Ystävät ry on 114-vuotias sosiaalialan kansalaisjärjestö, jonka tavoite on tuottaa toiminnallaan yhteiskunnallista hyvää. Järjestö toimii lapsiperheiden tuen, sosiaalisen kuntoutuksen ja työllistymisen, korjaavan päihdetyön sekä nuorisotyön aloilla. Järjestöllä on toimintaa 12 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Nuorten Ystävien Klubitalot Oulussa, Rovaniemellä ja Kajaanissa ovat matalan kynnyksen yhteisöjä työikäisille ihmisille, jotka tarvitsevat mielekästä tekemistä, tukea arkeen, työllistymiseen tai opintoihin. Nuorten Ystävien koulut Muhoksella tarjoavat erityistä tukea ja yksilöllisiä ratkaisuja oppimisen tueksi esi- ja perusopetusikäisille sekä perusopetuksen lisäopetuksessa oleville lapsille ja nuorille.

Lisätietoja:

Leea Alatalo, JoJon Yleisötyöntekijä

leea.alatalo@jojo.fi, 0400 151 152 

Lokakuu, hankkeen ensimmäisen kuukauden kuulumisia:

Hankkeen ensimmäisen kuukauden ajan Ella on työskennellyt Nuorten Ystävien klubitalo Pönkässä ja Nuorten Ystävien kouluilla tutustuen yhteisöjen toimintaan. Mukana hankkeessa on Oulun lisäksi myös Kajaanin ja Rovaniemen klubitalot, joihin yhteyttä on vielä tässä vaiheessa pidetty vain etänä. Ensimmäisen kuukauden toiminta on muodostunut pääosin tutustumisesta ja molemminpuolisesta havainnoinnista. Yhteisötaiteelliselle toiminnalle tyypillistä on se, että yhteisössä toimiva taiteilija ei tuo mukanaan valmiiksi suunniteltua ohjelmaa tai aikataulua, vaan toiminta lähtee muodostumaan yhteisön tarpeesta käsin.

Sekä klubitaloilla että kouluilla on pohdittu, miten tanssia, liikettä ja kehollisuutta saadaan liitettyä arkeen ja yhteisön toimintaan. Yhteisöissä on mietitty myös, miten kukin yksilö tai ryhmä hyötyy kehollisuudesta ja miten tanssin ammattilaisen ammattitaitoa pystytään hyödyntämään arjessa. Suunnittelu ja ideointi on ollut vilkasta ja toiveita toimintaan liittyen on tullut paljon. Klubitalon jäsenet ovat kiinnostuneita mm. bändinsä keikkaliikkeiden treenaamisesta, lattaritanssista ja venyttelystä, kun taas kouluilla on ideoitu esimerkiksi rentoutumisharjoituksia ja ilmaisua tukevaa liikkeellistä toimintaa. Suunnittelun ja ideoinnin ohessa toiminta on pikkuhiljaa käynnistynyt. Enimmäkseen liikkeen ja kehollisuuden tuominen toimintaan tapahtuu arjessa, suunnittelemattomissa pienissä hetkissä ja ihmisten välisissä kohtaamisissa. 

Ella kuvailee aamukahvihetkeä Klubitalolla ja havainnolistaa samalla hyvin yhteisötaiteilijan roolia: 

“Venytellessäni huomaan keskustelutovereidenkin käyvän pyörittelemään olkapäitään. Tästä lähtee liikkeelle keskustelu, joka soljuu venyttelyn hyödyistä edellisen illan Tanssii tähtien kanssa -jaksoon. Kun radiosta tulee hyvä biisi, menee se jalan alle ja tempaa kuulijan mukaansa.” 

Marraskuun kuulumiset:

Marraskuun aikana hankkeen toiminta on laajentunut myös Kajaanin ja Rovaniemen klubitaloihin. Jäsenet ja Pönkän henkilökunta vierailivat Rovaniemen klubitalo Roihulassa ja matkan aikana Ella toi toimintaan mukaan liikkeellistä toimintaa sekä esittäytyi muiden klubitalojen toimijoille. Tanssitaiteilija yhteisössä hankkeen aikana tähän mennessä on huomattu vahvasti, että taiteilijan tärkeänä roolina on olla ammattitaitonsa kanssa läsnä arjen hetkissä osaten tarttua hetken toiveisiin ja tilanteisiin.

”Bussimatkalla tehtiin pieniä mukavia kehonhuollollisia harjoitteita. Eräs jäsen kertoi, että hänen varpaansa ovat aivan jäässä, joten yhdessä tehtiin molemmat omille jaloille pieni lämmittely ja hieronta. Rovaniemellä vierailtiin Roihulassa, Rovaniemen klubitalolla. Klubitalolta otettiin muistoksi pieni video, jossa tanssittiin Roihulan käytävällä. Iltaohjelmana meillä oli usean tunnin karaokejuhlat, jossa tuli ihanaa spontaania tanssia. Menin itse tanssimaan jäsenten laulaessa. Kanssani tanssimaan rohkaistui useita jäseniä ja työntekijöitä. Tanssin lomassa tuli hyvää keskustelua ja toiveita, että olisi ihanaa tanssia ”omassa kuplassa” niin etteivät muut katso. Jäsenet pyysivät minua opettamaan valssia ja myöhemmin tanssittivat myös toisiaan.”

Kuukauden aikana Klubitalo Pönkälle on sisustettu jäsenien ja henkilökunnan käyttöön kehonhuoltotilaa. Ella ohjaa omassa roolissaan Rennosti viikonloppuun -ryhmää ja on mukana Aamukahvit -etätoiminnassa kerran viikossa. Ella on osallistunut Pönkän oman bändin harjoituksiin, joissa on paneuduttu keikkaliikkeiden ja eläytymisen harjoitteluun ja tehty liikkeellisiä äänenavauksia. Takana on myös paljon keskustelua kehonhuollosta, tanssikäsityksestä sekä jäsenten omista liikkeellisistä kokemuksista.

 

Nuorten Ystävien kouluilla Ella on jatkanut lapsiin ja henkilökuntaan tutustumista sekä osallistunut mukaan koulun toimintaan integroiden tanssia ja liikettä muuhun toimintaan. Koulun arjessa Ella ja opettajat ovat kokeneet onnistumisia lasten löytäessä uusia tapoja ilmaista itseään, tunteitaan ja kokemuksiaan. Lasten kanssa toimimisen ohessa Ella on ohjannut myös henkilökunnalle kehonhuoltoa ja kehittänyt välitunneille liikkeellisiä virikkeitä.

”Välitunnilla pelasin heidän kanssaan Unoa ja hävitessäni tein jonkin liikkeellisen asian ja sanoin, että tämä on miun häviötanssi. Pelikaverit naureskelivat ja alkoivat innoissaan tanssia omia voitontanssejaan. Tämä oli hyvä alku ja mursi kivasti jäätä. Seuraavalla tunnilla oli musiikkia ja heillä oli yhteispeliä ja rytmistä tarkkuutta vaativaa soitantaa. Tein tunnin alkuun heille niitä asioita tukevia harjoitteita ja osallistuin myös tunnille.”

 ”Opehuoneeseen on tässä kuussa valmistunut  ”Välitunnin verryttelyt” -pussi. Monet ovat vähän huumorilla heittäneet, että pitäiskö joskus ite tehdä kahvitauolla muuta kun istua. Tuo pussi on sellainen, että voisi vain matalalla kynnyksellä ottaa halutessaan yhden liikkeen pussista ja tehdä niitä silloin kun huvittaa.”

 ”Eräässä luokassa kauppaleikkejä ja liikuntatunnilla lapsen oikeuksien päivän- tanssia. Ohjaajat olivat innoissaan siitä kuinka lasten silmät loistivat ja kuinka he rohkaistuivat ottamaan katsekontaktia toisiinsa, kun ehdotin sitä liikkeen lomassa.”

Joulu -tammikuun kuulumiset:

Joulu- ja tammikuussa Ella on työskennellyt kolme päivää viikosta Nuorten Ystävien klubitaloilla ja kaksi päivää viikosta Nuorten Ystävien kouluilla Muhoksella. Ella on kulkenut mukana arjessa sekä suunnitellut ja toteuttanut sekä live, että etäkursseja klubitalojen osallistujille. Hankkeen edetessä luottamussuhteet ovat vahvistuneet ja osallistujat ovat saaneet henkilökohtaisia onnistumisenkokemuksia. Joulukuun lopulla klubitalon toiminta siirtyi koronatilanteen vuoksi etätoiminnaksi. Ella työskentelee hankkeen parissa 28.2. asti ja toiminnalle on haettu jatkorahoitusta Suomen Kulttuurirahaston ”Taidetta kaikille” tukimuodon kautta syksylle 2022 ja keväälle 2023.

Toiminnan murusia ja onnistumisen kokemuksia!

”Meillä oli koulun työntekijän kanssa todella hyvät keskustelut. Hän kiitteli siitä, kuinka saa uusia toimintamalleja omaan työhönsä seuraamalla minun työskentelyäni, kuten minäkin saan seuraamalla hänen työskentelyään. Keskustelimme pitkän tovin kehollisuudesta ja mietimme erilaisia tapoja toimia esimerkiksi haastavissa tilanteissa.”

”Oppilas jaksoi keskittyä hieman paremmin. Hän keinui ja minä matkin liikettä. Tämä nauratti häntä kovin ja hän innostui jammailemaan kanssani. Lopuksi hän teki jättipalapeliä siten, että palat oli sijoiteltu ympäri huonetta eri tasoihin ja löytääkseen ne piti esimerkiksi ryömiä ja kiivetä.”

”Oppilaan kanssa videoimme hänen koreografioimansa tanssihaasteen koulun rehtorille ja hän ylitti itsensä tanssimalla haasteen videolle toisen opettajan katsoessa! Hän oli itsekin aivan onnessaan ja kertoi opettavansa tanssin myös ystävilleen.”

”Pönkkä suljettu koronatilanteen vuoksi. Etätoimintana pidin keskiviikkona yllätysryhmän. Koska monet jäsenet ovat kokonaan kotona, vein heidät liikkeen keinoin matkustamaan. Osallistujat olivat mielissään. Kysyin lopuksi haluaisiko joku jäsen ottaa kopin loppurentoutuksesta. Kerroin myös että minulla on valmis idea, jos he haluavat mieluummin tehdä mukana. Yksi jäsen innostui ja veti ex tempore loppurentoutuksena kynttilätanssin, jota olemme ryhmissä aiemmin tehneet. ”

Hankkeen lopputunnelmat:

Nuorten Ystävien julkaisema artikkeli (28.2).

Tanssitoiminta ja kehollisuuden lisääminen on tuonut selviä ja konkreettisesti havaittavia vaikutuksia. Koulun arjessa opettajat yhdessä tanssitaitelijan kanssa ovat kokeneet onnistumisia lasten löytäessä uusia tapoja ilmaista itseään, tunteitaan ja kokemuksiaan. Lasten kanssa toimimisen ohessa tanssitaitelija on ohjannut myös henkilökunnalle kehonhuoltoa ja kehittänyt välitunneille liikkeellisiä virikkeitä. Nuorten Ystävien koulujen rehtori Kimmo Laine kertoo hankkeen rikastuttaneen koulun arkitoimintaa:

– Taidehankkeen avulla olemme päässeet laajentamaan erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden virikemaailmaa. Esimerkkinä siitä, millaisia vaikutuksia tanssillisilla ja liikunnallisilla tuokioilla voi olla, voi mainita erään yleensä pyörätuolin leukatukeen päänsä tukevan oppilaan ryhdikkään olemuksen ja kaulan joutsenmaisen ojentautumisen tanssituokion aikana. Olisi hienoa nähdä, millaista edistystä tanssillinen ja liikunnallinen toiminta voisi saada aikaan oppilaiden olemuksessa ja motorisissa toiminnoissa pidemmällä aikavälillä. Toiminnan jatkamiselle on olemassa selvä sosiaalinen tilaus.

Hankkeen loppuvaiheessa saatiinkin koululla vielä nähdä pyörätuoliprinsessoiksi kutsuttavan ryhmän tanssiesitys. Myös rehtori haastettiin mukaan osaksi tanssitaiteilua.

– Oppilaan kanssa videoimme hänen koreografioimansa tanssihaasteen koulun rehtorille, ja hän ylitti itsensä tanssimalla haasteen videolle toisen opettajan katsoessa! Hän oli itsekin aivan onnessaan ja kertoi opettavansa tanssin myös ystävilleen, Rautamies jatkaa.

Lue Nuorten Ystävien julkaisema artikkeli kokonaisuudessaan tämän linkin kautta.

 

Ellan kirjoittama blogikirjoitus / Saanko luvan? (7.3.)

Lokakuussa 2021 minua jännitti. Alkamassa oli 5 kuukauden mittainen työskentely JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen ja Nuorten Ystävien osallistavassa kulttuurihyvinvointihankkeessa “Tanssitaiteilija yhteisössä”.

“Hankkeen toiminnan tavoitteena on tuoda liike, kehollisuus ja tanssi sellaisten henkilöiden ulottuville, jotka normaalisti jäävät helposti taidemuodon ulkopuolelle. Toiminnassa tanssitaiteilija tulee mukaan arkeen, tekemään ja jakamaan päivittäistä tekemistä yhdessä lasten, nuorten ja aikuisten kanssa. Tanssitaiteilija, toiminnan piirissä olevat ihmiset ja työtekijät kehittävät yhdessä juuri heille sopivia tapoja tehdä, kokea ja olla. Liike ja kehollisuus tulevat osaksi arkea yhteiskehittämisen kautta.”

Hankkeen aikana työskentelin Nuorten Ystävien klubitaloilla, sekä Nuorten Ystävien kouluilla. Hyppäsin osaksi yhteisöjen arkea ja aloin yhdessä yhteisön jäsenten kanssa miettiä tapoja saada tanssi ja liike osaksi arkea.

No aikahan kului kuin iltamissa ja 5 kuukauden mittainen hanke on tältä erää ohi. Lienee syytä kysyä itseltäni, että vieläkö jännittää, vai ovatko tunnelmat vaihtuneet toisiin?

Lue Ellan kirjoittama blogikirjoitus kokonaisuudessaan tämän linkin kautta.

Teksti puheeksi.

Voit kuunnella JoJo.fi nettisivujen tekstit suomeksi puhuttuna maalaamalla halutun tekstin ja painamalla esiin tulevaa PLAY-painiketta.

Text to speech.

You can listen to the texts of the JoJo.fi website in Finnish by painting the desired text and pressing the play button that appears. Click here to the Finnish page.