JoJo – Oulun Tanssin Keskus on palkannut yhteistyössä Nuorten Ystävien kanssa tanssin ammattilaisen toimimaan lasten, nuorten ja aikuisten pariin osallistavaan kulttuurihyvinvointihankkeeseen. Hankkeen toiminta lähtee kohderyhmien, eli Nuorten Ystävien klubitalojen jäsenten sekä Nuorten Ystävien koulujen oppilaiden toiveista ja tarpeista käsin. Toiminta muotoutuu yhteisön kanssa laaditun yhteisen suunnitelman mukaan ja se on osa Nuorten Ystävien toimintaa. Hankkeelle on myönnetty Suomen Kulttuurirahaston Taidetta hoitolaitoksiin –apuraha.
Hankkeen toiminnan tavoitteena on tuoda liike, kehollisuus ja tanssi sellaisten henkilöiden ulottuville, jotka normaalisti jäävät helposti taidemuodon ulkopuolelle. Toiminnassa tanssitaiteilija tulee mukaan arkeen, tekemään ja jakamaan päivittäistä tekemistä yhdessä lasten, nuorten ja aikuisten kanssa. Tanssitaiteilija, toiminnan piirissä olevat ihmiset ja työtekijät kehittävät yhdessä juuri heille sopivia tapoja tehdä, kokea ja olla. Liike ja kehollisuus tulevat osaksi arkea yhteiskehittämisen kautta.
Hankkeen kesto: lokakuu 2021-helmikuu 2022
Taiteellisena toimijana hankkeessa työskentelee tanssinopettaja (AMK) ja sosionomi (AMK) Ella Rautamies.
JoJo – Oulun Tanssin Keskus on ammattitanssin tuotantokeskus, festivaaliorganisaatio ja vierailuteatteri. JoJo tarjoaa ympärivuotisesti paikallista, kansallista ja kansainvälistä tanssitaiteen ohjelmistoa ja yleisötyötä sekä toimii aktiivisesti alan verkostoissa.
Nuorten Ystävät ry on 114-vuotias sosiaalialan kansalaisjärjestö, jonka tavoite on tuottaa toiminnallaan yhteiskunnallista hyvää. Järjestö toimii lapsiperheiden tuen, sosiaalisen kuntoutuksen ja työllistymisen, korjaavan päihdetyön sekä nuorisotyön aloilla. Järjestöllä on toimintaa 12 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Nuorten Ystävien Klubitalot Oulussa, Rovaniemellä ja Kajaanissa ovat matalan kynnyksen yhteisöjä työikäisille ihmisille, jotka tarvitsevat mielekästä tekemistä, tukea arkeen, työllistymiseen tai opintoihin. Nuorten Ystävien koulut Muhoksella tarjoavat erityistä tukea ja yksilöllisiä ratkaisuja oppimisen tueksi esi- ja perusopetusikäisille sekä perusopetuksen lisäopetuksessa oleville lapsille ja nuorille.
Lisätietoja:
Leea Alatalo, JoJon Yleisötyöntekijä
leea.alatalo@jojo.fi, 0400 151 152
Marraskuun aikana hankkeen toiminta on laajentunut myös Kajaanin ja Rovaniemen klubitaloihin. Jäsenet ja Pönkän henkilökunta vierailivat Rovaniemen klubitalo Roihulassa ja matkan aikana Ella toi toimintaan mukaan liikkeellistä toimintaa sekä esittäytyi muiden klubitalojen toimijoille. Tanssitaiteilija yhteisössä hankkeen aikana tähän mennessä on huomattu vahvasti, että taiteilijan tärkeänä roolina on olla ammattitaitonsa kanssa läsnä arjen hetkissä osaten tarttua hetken toiveisiin ja tilanteisiin.
”Bussimatkalla tehtiin pieniä mukavia kehonhuollollisia harjoitteita. Eräs jäsen kertoi, että hänen varpaansa ovat aivan jäässä, joten yhdessä tehtiin molemmat omille jaloille pieni lämmittely ja hieronta. Rovaniemellä vierailtiin Roihulassa, Rovaniemen klubitalolla. Klubitalolta otettiin muistoksi pieni video, jossa tanssittiin Roihulan käytävällä. Iltaohjelmana meillä oli usean tunnin karaokejuhlat, jossa tuli ihanaa spontaania tanssia. Menin itse tanssimaan jäsenten laulaessa. Kanssani tanssimaan rohkaistui useita jäseniä ja työntekijöitä. Tanssin lomassa tuli hyvää keskustelua ja toiveita, että olisi ihanaa tanssia ”omassa kuplassa” niin etteivät muut katso. Jäsenet pyysivät minua opettamaan valssia ja myöhemmin tanssittivat myös toisiaan.”
Kuukauden aikana Klubitalo Pönkälle on sisustettu jäsenien ja henkilökunnan käyttöön kehonhuoltotilaa. Ella ohjaa omassa roolissaan Rennosti viikonloppuun -ryhmää ja on mukana Aamukahvit -etätoiminnassa kerran viikossa. Ella on osallistunut Pönkän oman bändin harjoituksiin, joissa on paneuduttu keikkaliikkeiden ja eläytymisen harjoitteluun ja tehty liikkeellisiä äänenavauksia. Takana on myös paljon keskustelua kehonhuollosta, tanssikäsityksestä sekä jäsenten omista liikkeellisistä kokemuksista.
Nuorten Ystävien kouluilla Ella on jatkanut lapsiin ja henkilökuntaan tutustumista sekä osallistunut mukaan koulun toimintaan integroiden tanssia ja liikettä muuhun toimintaan. Koulun arjessa Ella ja opettajat ovat kokeneet onnistumisia lasten löytäessä uusia tapoja ilmaista itseään, tunteitaan ja kokemuksiaan. Lasten kanssa toimimisen ohessa Ella on ohjannut myös henkilökunnalle kehonhuoltoa ja kehittänyt välitunneille liikkeellisiä virikkeitä.
”Välitunnilla pelasin heidän kanssaan Unoa ja hävitessäni tein jonkin liikkeellisen asian ja sanoin, että tämä on miun häviötanssi. Pelikaverit naureskelivat ja alkoivat innoissaan tanssia omia voitontanssejaan. Tämä oli hyvä alku ja mursi kivasti jäätä. Seuraavalla tunnilla oli musiikkia ja heillä oli yhteispeliä ja rytmistä tarkkuutta vaativaa soitantaa. Tein tunnin alkuun heille niitä asioita tukevia harjoitteita ja osallistuin myös tunnille.”
”Opehuoneeseen on tässä kuussa valmistunut ”Välitunnin verryttelyt” -pussi. Monet ovat vähän huumorilla heittäneet, että pitäiskö joskus ite tehdä kahvitauolla muuta kun istua. Tuo pussi on sellainen, että voisi vain matalalla kynnyksellä ottaa halutessaan yhden liikkeen pussista ja tehdä niitä silloin kun huvittaa.”
”Eräässä luokassa kauppaleikkejä ja liikuntatunnilla lapsen oikeuksien päivän- tanssia. Ohjaajat olivat innoissaan siitä kuinka lasten silmät loistivat ja kuinka he rohkaistuivat ottamaan katsekontaktia toisiinsa, kun ehdotin sitä liikkeen lomassa.”