medialle

JoJo ja Onnenrinne

Valtakunnalliseen tanssin aluekeskusverkostoon kuuluva JoJo – Oulun Tanssin Keskus on yksi Pohjoisen tanssin aluekeskuksen neljästä jäsenorganisaatiosta ja Oulun kaupungin kulttuurikumppani.

medialle

JoJo ja Onnenrinne

MetkaMatka lisää liikkeen keinoin muistisairaiden hyvinvointia Onnenrinteellä


JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen tarjoama MetkaMatka -toiminta on rantautunut tänä keväänä Onnenrinteen hoivakoteihin Oulussa. Toimintaa tarjotaan hoivakodin asukkaille joka maanantai yhteisön omissa tiloissa. Osallistujia on paljon ja liikkeellinen toiminta on saanut yksiköissä lämpimän vastaanoton.


“Olemme nauttineet MetkaMatkasta niin paljon meidän mummojen ja pappojen kanssa. Haluamme Onnenrinteellä tarjota päivittäin hyvinvointia lisääviä palveluita mahdollisimman laaja-alaisesti ja JoJon tarjoama MetkaMatka on mitä parhainta toimintaa meidän asiakkaillemme. Musiikki ja liike yhdessä ammattilaisen ohjaamana on saanut jokaisen osallistujan nauttimaan siitä hetkestä hyvin kokonaisvaltaisesti. Maanantait ovat olleet meidän tämän kevään arjen tähtipäiviä.” Anne Tegelberg innoitsee.


MetkaMatka toiminnan kehittänyt ja toimintaa ohjaava tanssin ammattilainen Heidi Ranta ohjaa asukkaita läsnä olevaan, kehoa kuuntelevaan tunnelmaan, jossa jokainen liike on oikein. Liike,musiikki ja tuntemukset puretaan esimerkiksi maalaten ja toiminnassa on myös rentouttavia hetkiä. Ranta kertoo, että Onnenrinteen toiminnassa selkeästi yksi merkitykselliseksi asiaksi noussut asia on koskettaminen ja osallistujien tarve kosketukselle. ”Sen arvon huomaa niin konkreettisesti, kun osallistujat kiittelevät silityksestä silmät säihkyen. Kosketus koskettaa fyysisesti, mutta myös psyykkisesti. Olen myös muun toiminnan ohessa tanssinut joka maanantai asukkaille ja siitä on tykätty kovasti. Huomaa, että liikkeeseen pystyy samaistumaan ja tanssin tunne välittyy, vaikkei itse pystyisikään liikkumaan mukana.”


Onnenrinne löysi JoJon tarjoaman kurssin Oulun kaupungin Kulttuuritarjottimen kautta. Lahjoitusrahastoavustuksella hoito- ja hoivayksiköt voivat ostaa Kulttuuritarjottimelta valitsemansa kulttuuripalvelun asiakkailleen. Kulttuurin tuominen ihmisten arkeen ei välttämättä tarkoita vierailua teatteriin. Kulttuuria voidaan tuoda myös yhteisöiden omiin tiloihin. Taide ja kulttuuri kuuluvat kaikille ja niiden kokeminen on elämän loppuun asti kantava oikeus. ”Kulttuuria voi olla esimerkiksi se, että nähdään huntuun somistautuneen tanssin ammattilaisen tanssia ja kuunnellaan omaa häävalssia. Myös tällaista
sisältöä on jo toteutettu MetkaMatkan aikana. Ja vaikka muistisairaus kaventaa ihmisen toimintakykyä, on yllättävää mitä kaikkea kehomuististamme löytyykään. Niissä hetkissä on taikaa.” kuvaa JoJon yleisötyöntekijä Leea Alatalo.


Heidi Ranta
Tanssinopettaja (YAMK) Heidi Rannalla on laajaa kokemusta erityisryhmien ja ikäihmisten parissa työskentelystä. Heidille on tärkeintä tanssissa ja taiteessa jokaisen oma sisäinen kokemus sekä tunne osallisuudesta. 


JoJo – Oulun Tanssin Keskus
JoJo – Oulun Tanssin Keskus on ammattitanssin tuotantokeskus, festivaaliorganisaatio ja vierailuteatteri. JoJo tarjoaa ympärivuotisesti paikallista, kansallista ja kansainvälistä tanssitaiteen ohjelmistoa ja yleisötyötä. Vuosittain syyskuussa järjestettävä OuDance-festivaali täyttää tänä vuonna 30 vuotta! Tanssitaiteen ammattilaisille JoJo toimii tuotantokeskuksena ja vierailuteatterina sekä tarjoaa kansainvälisiä residenssivaihto-ohjelmia. Yleisölle JoJo tarjoaa kaikille avointa toimintaa, johon osallistuminen ei vaadi kokemusta tanssista tai tanssin katsojuudesta. JoJo on yksi Pohjoisen tanssin aluekeskuksen jäsenistä ja kuuluu valtakunnalliseen tanssin aluekeskusverkostoon. JoJon toimintaa rahoittavat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Oulun kaupunki.


Onnenrinne
Onnenrinne syntyi tarpeesta kehittää hoivakoti, johon hoitoa tarvitsevan puolisokin voi muuttaa. Otamme asukkaat huomioon yksilöllisinä ihmisinä, jotka tarvitsevat hoivan lisäksi virikkeitä ja sosiaalista kanssakäymistä. Tehtävämme on tarjota parasta hoivaa ja olla edelläkävijä hoivakotialalla. Haluamme, että kaikilla on mahdollisuus elää täyttä vanhuutta.

 


Yhteydenotot vierailuja ja haastattelupyyntöjä varten:
Leea Alatalo, leea.alatalo@jojo.fi, 0400-151 15

Teksti puheeksi.

Voit kuunnella JoJo.fi nettisivujen tekstit suomeksi puhuttuna maalaamalla halutun tekstin ja painamalla esiin tulevaa PLAY-painiketta.

Text to speech.

You can listen to the texts of the JoJo.fi website in Finnish by painting the desired text and pressing the play button that appears. Click here to the Finnish page.