Medialle

OuDance-festivaali 30 vuotta!

Valtakunnalliseen tanssin aluekeskusverkostoon kuuluva JoJo – Oulun Tanssin Keskus on yksi Pohjoisen tanssin aluekeskuksen neljästä jäsenorganisaatiosta ja Oulun kaupungin kulttuurikumppani.

Medialle

OuDance-festivaali 30 vuotta!

Kuten niin monen tanssifestivaalin, myös JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen vuosittain tuottaman OuDance-festivaalin synnyn takana ovat paikalliset tanssitaiteilijat. Aikaisemmalta nimeltä Tanssia tyrkyllä -festivaalin perustivat kolmekymmentä vuotta sitten oululaiset tanssin ammattilaiset.

Festivaalin alkuperäinen tavoite, mahdollistaa tanssitaiteen kohtaaminen esitystilojen ulkopuolella, siellä, missä ihmiset arjessaan liikkuvat, on säilynyt. 13.-17.9. järjestettävän festivaalin aikana tanssia nähdään teatteritilojen ulkopuolella muun muassa Oulun keskustan alueella ja päiväkodissa. Viime vuosina JoJon yleisötyö on mahdollistanut myös muiden kuin ammattilaisten aktiivisen roolin osallistua ja esiintyä festivaalin ohjelmistossa.

Pyöreiden vuosien kohdalla festivaali pysähtyy pohtimaan elämänkaarta. Teosten esiin nostamia teemoja ovat muun muassa erilaiset roolit ja odotukset, parisuhde, vanhemmuus ja perhe.

OuDance esittää

kuva nykytanssiesityksestä festivaalillaThe Days – Maria Nurmela & Ville Oinonen

The Days on elämän mittainen matka erään ihmissuhteen historiaan. Maria Nurmela ja Ville Oinonen ovat luoneet yhteistyössä englantilaisen koreografi Theo Clinkardin kanssa ainutlaatuisen fyysisen konseptin, absurdien ja sydämellisten ajatustenvaihtojen mahdottomaan kierteeseen juuttuneen matkan, joka kertoo huolenpidosta, sinnikkyydestä ja yhteyden kaipuusta.

Esitykseen kutsutaan mukaan kaksi paikallista senioria teokseen liittyvästä työpajasta. Lue lisää työpajasta.

Ke 13.9. klo 19 Valvesali

Lue lisää teoksen sivuilta.

kuvassa tanssijoita nykytanssiteoksesa tanssifestivaalillaGravity – Helsinki Dance Company & Kinetic Orchesta

Gravity on nopeatempoinen ja liikkeellisesti sykähdyttävä esitys kahdeksalle virtuoottiselle tanssijalle. Helsinki Dance Companyn ja Kinetic Orchestran yhteistyössä toteutettu Gravity jatkaa koreografi Jarkko Mandelinin äärimmäisen fyysisten ja liikkeeseen keskittyvien teosten jatkumoa. Vierailun tuottavat yhteistyössä JoJo ja Oulun teatteri.

To 14.9. klo 19 Oulun teatterin suuri näyttämö

Lue lisää teoksen sivuilta.

kuva tanssijasta tanssifestivaalilla nykytanssiteoksessaNeiti Ida – Hanna Brotherus

Tanssija Jonna Aaltosen esittämä Neiti Ida on vuorovaikutteinen ja osallistava teos lapsille. Ujo ja varautunut Neiti Ida muuttuu inhimillisen kohtaamisen kautta iloiseksi ja positiiviseksi. Teos kiertää perjantaina 15.9. oululaisissa päiväkodeissa.

Lue lisää teoksen sivuilta.

kuva tanssifestivaalin maljasta

OuDance – Oon kolmekymppinen!

Festivaali juhlistaa 30-vuotista taivaltaan. 

30-vuotisen tapahtuman kunniaksi järjestettävä festivaaliklubi sisältää puheita ja muuta viihteellistä ohjelmaa.
Musiikki alkaa soida klo 17 alkaen. Varsinainen ohjelma alkaa noin klo 17.30 maissa maljan nostolla. Ilta jatkuu Valvesalissa klo 19 M(other)-teoksen merkeissä. Tervetuloa nostamaan malja kanssamme festivaalin kunniaksi!

 

tanssijoita nykytanssiesiteyksessäM(other) – Raimonda Gudavičiūtė (LT)

Äiti ja poika, Raimonda Gudavičiūtė ja Elias Haun, leikkivät, tanssivat ja elävät rinnakkain toisilleen tilaa antaen – ja käytettävissä olevasta tilasta kilpaillen. M(other) käsittelee haastetta, jonka äitiys asettaa taiteilijan työelämälle.

Pe 15.9. klo 19 Valvesali

Lue lisää teoksen sivuilta

kuvassa tanssija nykytanssitapahtumassaLentoon – Jonna Aaltonen

Jonna Aaltosen Lentoon on pieni tanssioodi vapaudelle, kauneudelle, ilolle, haikeudelle, myös myötätunnolle, luopumiselle, lohdullisuudelle ja toivolle. Pienoisteos nähdään muutamaan kertaan Kauppakeskus Valkean ympäristössä. 

La 16.9. klo 12.30 & 13.30 Kauppakeskus Valkean ympäristö

Lue lisää teoksen sivuilta.

kuva tanssifestivaalin esityksestäLa Familia – Porttiteatteri & Compañía Kaari & Roni Martin

Porttiteatterin ja Compañía Kaari & Roni Martinin dokumentaarisessa monitaideteoksessa La Familia, esiintyjien omakohtaiset kokemukset nousevat näyttämölle monisyisinä ja anteeksipyytelemättöminä. Kaiken ympärillä sykkii moderni flamenco, joka on teoksessa synonyymi elämää silmästä silmään katsomiselle. Esitys perustuu vahvasti suomenkieliselle tekstille.

La 16.9. klo 19 Valvesali

Lue lisää teoksen sivuilta.

nuori tanssija tanssifestivaalillaOuDance – New Generation

Festivaalin päättää juhlavuonna kokonaisuus, jossa esille pääsevät  JoJon ohjelmistotyöryhmän kutsumana eri tanssilajien harrastajat, oululaiset lapset ja nuoret, tulevaisuuden tanssin tekijät.

Esiintyjätiedot julkaistaan lähempänä tapahtumaa.

Su 17.9. klo 16 Valvesali

Lue lisää kokonaisuuden sivuilta.

OuDance kurssittaa

OuDance-festivaali tarjoaa tänä vuonna upean kattauksen kursseja ja työpajoja niin alan ammattilaisille kuin kaikille asiasta kiinnostuneille.

The Days -työpaja
The Days-työpaja on tarkoitettu kaikille yli 55-vuotiaille tanssista kiinnostuneille tanssitaustaan ja kyvykkyyteen katsomatta. Harjoitteet ovat inpiroituneet The Days-teoksen liikkeellisestä tematiikasta, tuntemisesta ja koskettamisesta tanssina. Työpajan ohjaavat teoksessa esiintyvät tanssitaiteilijat Ville Oinonen ja Maria Nurmela.

Lattiatekniikka
Tanssin ammattilaisille, ammattiin opiskeleville ja edistyneille tanssinharrastajille suunnatussa lattiatekniikkatyöpajassa keskitytään nykytanssityyliin lähellä maanpintaa. Tuopajan opettajana on helsinkiläinen koreografi ja esiintyjä Iiro Näkki.

Wild Thing
Performatiivisessa Wild Thing -työpajassa ravistellaan käsityksiä siitä, miten kaupungin kaduilla voi kulkea ja miten julkisessa tilassa saa olla. Oulun keskustassa järjestettävä työpaja on kaikille avoin. Osallistuminen ei edellytä tanssiin tai liikkumiseen liittyvää aiempaa kokemusta. Työpajan ohjaavat tanssin ammattilaiset Heli Keskikallio, Taru Koski ja Lotta Suomi

Alexander-tekniikka
Alexander-tekniikka on opetusmenetelmä, joka tarjoaa työkaluja henkilökohtaiseen uudistumiseen. Menetelmän avulla tavoitellaan luonnollista ja vaivatonta tapaa käyttää itseä. Opettajana kurssilla on Alexander-tekniikan opettaja, koreografi ja tanssija Soile Lahdenperä.

Vauvanykytanssin tunti
Nykytanssia aikuisille 2-18 kk lasten ehdoilla. Tunneilla tehdään keholliseen tutkailuun pohjautuvia liikesarjoja ja vuorovaikutuksellista tanssia vauvan kanssa. Kaikille avoin, helposti lähestyttävä tunti, jonne voi saapua omista lähtökohdista ja vähäunisena. Ei edellytä aikaisempaa kokemusta tanssista.  Opettaja Eerika Arposalo on tanssitaiteen maisteri ja dialogisen vauvatanssin ohjaaja.

Kursseista ja työpajoista lisää OuDance-kurssittaa – sivulla.

Lisätietoja

Festivaalista lisää festivaalin nettisivuilla. Valokuvia teoksista saa pyydettäessä tuottaja Mira Kolaselta.

Haastattelupyynnöt ohjelmistotyöryhmälle ja taiteilijoille:
Tuottaja Mira Kolanen, mira.kolanen@jojo.fi, p. 050 585 3906

Tietoja JoJo - Oulun Tanssin Keskuksesta

JoJo – Oulun Tanssin Keskus on ammattitanssin tuotantokeskus, festivaaliorganisaatio ja vierailuteatteri. JoJo tarjoaa ympärivuotisesti paikallista, kansallista ja kansainvälistä tanssitaiteen ohjelmistoa ja yleisötyötä.  Vuosittain syyskuussa järjestettävä OuDance-festivaali täyttää tänä vuonna 30 vuotta! Tanssitaiteen ammattilaisille JoJo toimii tuotantokeskuksena ja vierailuteatterina sekä tarjoaa kansainvälisiä residenssivaihto-ohjelmia. Yleisölle JoJo tarjoaa kaikille avointa toimintaa, johon osallistuminen ei vaadi kokemusta tanssista tai tanssin katsojuudesta. JoJo on yksi Pohjoisen tanssin aluekeskuksen jäsenistä ja kuuluu valtakunnalliseen tanssin aluekeskusverkostoon. JoJon toimintaa rahoittavat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Oulun kaupunki.

Teksti puheeksi.

Voit kuunnella JoJo.fi nettisivujen tekstit suomeksi puhuttuna maalaamalla halutun tekstin ja painamalla esiin tulevaa PLAY-painiketta.

Text to speech.

You can listen to the texts of the JoJo.fi website in Finnish by painting the desired text and pressing the play button that appears. Click here to the Finnish page.