JoJo - Oulun Tanssin Keskus logo

OuDance-festivaali

Raimonda Gudavičiūtė: M(other)

OuDance-festivaali järjestetään Oulussa 13.-17.9.2023

OuDance-festivaali

Raimonda Gudavičiūtė: M(other), (LT)

Valvesali
Pe 15.9. klo 19

Esityksen kuvaus

Tanssiteos M(other) korostaa haastetta, jonka äitiys asettaa taiteilijan työelämälle. Ongelmaa ei katsota ulkopuolelta, vaan se tuodaan livenä lavalle. Äiti ja poika leikkivät, tanssivat ja ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Läsnä on niin upea energia, joka voidaan ammentaa äidin ja pojan suhteesta kuin monimutkaisuus, jonka se luo jokapäiväiseen elämään, erityisesti työelämään. M(other)” on sukupolvien välinen teos, joka on suunnattu kouluikäisistä ylöspäin.

Teos analysoi erilaisia rooleja, joiden kanssa äiti tasapainoilee. Roolit limittyvät, sekoittuvat ja ovat teoksen aikana ristiriidassakin keskenään. Teoksessa kuvataan myös lapsen asemaa, hänen toivettaan ja vaatimuksiaan sekä hänen alati muuttuvaa näkemyksensä äidistään. Huolimatta äidin ja pojan silminnähden henkilökohtaisesta ja intiimistä suhteesta lavalla, esiin nousseita asioita tarkastellaan yleisesti ja arvioidaan dramaturgisesti.

Teos käsittelee teemoja sekä auditiivisesti että visuaalisesti. Äänimaisemaan on sisällytetty eri äitien ja poikien äänitteitä ja useiden taiteilijoiden lainauksia heijastetaan osaksi lavastusta. Erilaiset animoidut videoprojisoinnit vahvistavat yksittäisten kohtien leikkisää luonnetta.

Korona-pandemialla, jonka aikana ”M(other)” syntyi, on merkittävä vaikutus teokseen. Esimerkiksi lavastus koostuu toisiinsa kietoutuvista matoista, jotka luovat jatkuvasti uusia tiloja ja rakenteita tanssijoiden käsiteltäväksi. Eristyksen aikana yhteinen asuintila ei ollut vain olohuone, vaan myös koulu, leikkipaikka ja jopa tanssilattia. Joskus päähenkilöt liikkuvat yhdessä siinä, joskus he yrittävät antaa toisilleen tilaa, sitten taas he kilpailevat käytettävissä olevasta tilasta.

Äidin ja pojan rinnakkaiselo ja vuorovaikutus liittyvät koreografiaan. Molemmat tuovat teokseen henkilökohtaisen tanssikokemuksensa luoden intensiivisen dueton, jossa on vaikutteita breakdancesta ja nykytanssista.

”M(other)” on tanssiteos, jossa äiti ja poika pohtivat erilaisia kysymyksiä yhdessä lavalla, mutta eivät koskaan unohda läheistä suhdettaan toisiinsa ja yhteistä intohimoaan tanssiin.

Konsepti, koreografia: Raimonda Gudavičiūtė | Konsepti, dramaturgia: Ingrida Gerbutavičiūtė | Tanssi: Raimonda Gudavičiūtė, Elias Haun |Bboy koreografia: Keven Göbel | Lavastus, animaatio: Medilė Šiaulytytė | Musiikki*: Richard Millig | Tekninen ohjaus, valot: Sebastian Schackert| Video projisointi: De-Da Productions | Vierailun tuotanto: JoJo – Oulun Tanssin Keskus | Kesto: 55 min

*Huomio: Äänitteet ovat osin englanniksi, osin saksaksi ja osin liettuaksi. Niitä ei ole käännetty tai tekstitetty. Tekstiprojisoinnit ovat englanniksi.

Liput

20 e / 15 e

Kulttuuritalo Valveen lippumyymälästä, Ticketmasterin myyntipisteistä ja Ticketmaster.fi -palvelusta. Käytössä on numeroidut paikat.

Kaikukortti: Esitykseen on 6 Kaikukortti-lippua.

Kaikukortti logo

Muuta tietoa

Muistathan noudattaa yleisiä turva- ja hygieniaohjeita tapahtumissa:
– Ethän tule tilaisuuksiin oireisena
– Hyvä käsihygienia on tärkeää: pese kädet tai käytä käsidesiä
– Yski nenäliinaan tai hihaan