TANSSIKIELTO

Tervetuloa katsomaan tanssia!

JoJon vuoden 2023 kevätohjelmistossa nähdään sekä vierailuteoksia että kantaesityksiä.

Tietoa esityksestä

Antti Lahti: TANSSIKIELTO

Esityksen aikataulu

Valvesali
Pe 27.1. klo 19
La 28.1. klo 19

Esityksen kuvaus

Syyskuussa 2020 Helsingissä Aleksanterin teatterissa ensi-iltansa saanut TANSSIKIELTO on esitys kieltämisen kulttuurista ja manifesti kansalaisten oikeudesta tanssia vapaasti missä, milloin ja miten haluavat. Sisäasiainministeriön päätöksellä Suomesta kiellettiin tanssiminen julkisissa tilaisuuksissa joulukuussa 1939. Sen pelättiin rappeuttavan moraalia, laskevan taistelutahtoa ja lisäävän päihteiden käyttöä. Tanssimista ei kuitenkaan voitu estää ja parhaat juhlat painuivat maan alle, pois virkavallan silmistä. Poliisilla oli tarvittaessa lupa turvautua jopa voimakeinoihin ja historia tunteekin kaksi tapausta, joissa luoti osui kuolettavasti pakenevaan tanssijaan. Uskomaton sattuma oli, että teoksen alkuperäinen ensi-ilta peruttiin hallituksen määräämien rajoitustoimien takia huhtikuussa 2020.

“Kun törmäsin ensimmäistä kertaa Tanssikieltoon, se tuntui täysin absurdilta, voiko tämä edes olla totta? Miten tanssimisen valvomiseen on voitu tuhlata niin paljon virkavallan resursseja. Kokoontumiskieltoa ei ollut, teatterit ja elokuvat saivat pyöriä, alkoholia sai nauttia. Ainut fyysisen kontaktin muoto, joka kiellettiin, oli tanssiminen. Toisaalta aiheessa viehätti myös ajatus salaa tanssimisesta ja laajamittainen kansalaistottelemattomuus. Lain noudattaminen oli enemmän poikkeus kuin sääntö.” kertoo Tanssikielto-teoksen ohjaaja Antti Lahti.

TANSSIKIELTO sai alkuperäisen ensi-ilta-ajankohdan lykkäännyttyä ensi-iltansa syyskuussa 2020, mutta koronapandemian vuoksi asetettujen kieltojen ja rajoitusten myötä siitä tuli lopulta ajankohtaisempi, kuin kukaan tekijöistä uskalsi odottaa. Vaikka teosta ei Koronan takia muokattu, tulivat siinä käsiteltävät teemat todella ajankohtaisiksi. Absurdeilta tuntuvat ajatukset tanssin kieltämisestä muuttuivatkin todellisiksi. Edelleen meitä valvotaan… mikä on sallittua ja milloin juhlat pitää lopettaa… Siksi underground elää ja voi hyvin.

Jos tanssiminen on rikos, meidät saa pidättää. Nämä ovat vuosisadan parhaat juhlat, joihin kaikki ovat tervetulleita!

Ohjaus: Antti Lahti | Käsikirjoitus ja koreografia: Antti Lahti ja työryhmä | Äänisuunnittelu: Antti Puumalainen | Puvustus: Taina Natunen |Lavastus: Sari Paljakka | Valosuunnittelu: Juho Itkonen | Esiintyjät: Reetta-Kaisa Iles, Tuomas Juntunen, Sampo Kerola, Salla Korja-Paloniemi, Riikka Puumalainen (Tanssiteatteri Tsuumi), Anni Horsmanheimo, Mika Juusela, Virva Torkko-Muñoz (Tanssiteatteri Minimi) |Valokuvat: Petra Tiihonen | Teoksen alkuperäistuotanto: Tanssiteatteri Tsuumi, Tanssiteatteri Minimi, Kuopion kaupunginteatteri | Vierailun tuotanto: JoJo – Oulun Tanssin Keskus | Kesto: n. 1,5 h, sis. väliajan

Liput

Liput: 20 e normaali lippu / 15 e lapset, opiskelijat, eläkeläiset / 10 e JoJon jäsenet, Oamkin tanssinopettajakoulutuksen väki 
Kulttuuritalo Valveen lippumyymälästä ja Ticketmasterista.
Kaikukortti-lippuja 6 / esitys.

Ryhmävaraukset: min 10 henkeä -10%, varaukset mira.kolanen@jojo.fi

Kaikukortti logo

Muuta tietoa

Muistathan noudattaa yleisiä turva- ja hygieniaohjeita tapahtumissa:
– Ethän tule tilaisuuksiin oireisena
– Hyvä käsihygienia on tärkeää: pese kädet tai käytä käsidesiä
– Yski nenäliinaan tai hihaan

Teksti puheeksi.

Voit kuunnella JoJo.fi nettisivujen tekstit suomeksi puhuttuna maalaamalla halutun tekstin ja painamalla esiin tulevaa PLAY-painiketta.

Text to speech.

You can listen to the texts of the JoJo.fi website in Finnish by painting the desired text and pressing the play button that appears. Click here to the Finnish page.