medialle

Yhteistyöllä kulttuurihyvinvointia

Valtakunnalliseen tanssin aluekeskusverkostoon kuuluva JoJo – Oulun Tanssin Keskus on Oulun kaupungin kulttuurikumppani.

medialle

JoJon yleisötyön toiminta tavoitti ennätyksellisen määrän yhteisöjä!

JoJo – Oulun Tanssin Keskus on lisännyt yleisötyön toimintaansa viime vuosien aikana ja tavoitti vuonna 2024 ennätyksellisen määrän alueen yhteisöjä toiminnallaan sekä vahvisti samassa mittakaavassa alueen tanssin ammattilaisten työllisyyttä.

JoJo tuottaa ympärivuotisen ohjelmistonsa ja vuosittaisen OuDance-festivaalin lisäksi yleisötyönä mm. kiertäviä tanssiesityksiä, yleisökeskusteluja, taiteilijatapaamisia sekä tanssin ja luovan liikkeen työpajoja, kursseja ja projekteja. Yleisötyön avulla halutaan tehdä tanssitaiteesta tunnetumpaa sekä tavoittaa uusia yleisöjä. Toiminnan avulla halutaan myös lisätä ja vahvistaa osallistujien kulttuurihyvinvointia ja tarjota osallistujille omakohtaisia kehollisia kokemuksia.

Kulttuurihyvinvoinnilla tarkoitetaan ihmisen yksilöllistä tai yhteisöllisesti jaettua kokemusta siitä, että kulttuuri, taiteet ja luova toiminta lisäävät hyvinvointia tai ovat yhteydessä siihen. Kulttuurihyvinvointipalvelut ovat asiakas- ja tarvelähtöisiä, matalan kynnyksen räätälöitäviä palveluita, joilla on terveyttä ja hyvinvointia edistäviä tavoitteita. Ne voivat esimerkiksi lisätä toimintakykyä, elämänhallinnan tunnetta ja koettua terveyttä, ehkäistä yksinäisyyttä ja sosiaalista eriytymistä, lisätä osallisuutta ja oikeutta itseilmaisuun, parantaa työhyvinvointia tai tukea mielenterveyttä. (Lähde: Taikusydän)

JoJon yleisötyön toimintaan osallistuneille teetetyn kulttuurihyvinvointikyselyn vastausten perusteella toiminnalla on ollut positiivinen vaikutus yhteisöjen arkeen sekä toimintaan osallistujien elämään. Kaikki kyselyyn vastanneista olivat sitä mieltä, että toiminta vastasi yhteisön omia tarpeita ja toiveita. Yhteisöt kokivat myös toiminnan selkeästi vahvistaneen osallistujien hyvinvointia.

 

Yleisötyöstä kerättyjen palautteiden pohjalta voidaan huomata, että toiminta on vaikuttanut osallistujien elämään monella eri osa-alueella:

”Oli tärkeää, että sain olla ryhmässä oma itseni. Ryhmä helpotti ahdistusta ja kehollista levottomuutta. Uskalsin myös ilmaista itseäni liikkeen kautta, vaikka yleensä se on minulle vaikeaa.”

”Liikkeellinen toiminta vapautti ja voimaannutti. Turvallisessa seurassa on helppo ilmaista itseään kehollisesti.”

”Ylitin itseni pari/ryhmätyöskentelyssä! Ei edes nolottanut liikkua mitä oudoimmilla tavoilla. Jotakin estoja tässä tuli purettua pois! On itselle haastava ajanjakso/hetki elämässä ja koen, että kurssista oli hyötyä vaikeiden tunteiden käsittelyssä kehon ja liikkeen kautta!”

” Meillä alkoi tänään ryhmät ja osallistujat tykkäsivät ihan hirveästi. Palaute oli hyvää. Hyvä olo kehossa, mutta myös iloa ja kyyneliä, kun tanssiminen toi mieleen edesmenneen puolison.”

”Vuosia sitten leskeksi jäänyt entinen omaishoitaja tanssi huivin kanssa ja tunteet nousivat vahvasti pintaan. Hän kertoi lämpimien muistojen nousseen mieleen tanssiessa. Hän oli käynyt tanssimassa puolisonsa kanssa, muttei puolison kuoleman jälkeen ollut lähtenyt kertaakaan tansseihin, vaikka ystävät oli pyytäneet. Nyt hän sanoi, että ehkä voisi joskus mennäkin.”

 

JoJon yleisötyöntekijä Leea Alatalo haluaa korostaa, että kulttuurihyvinvointitoimintaan panostaminen on myös päättäjien puolelta taloudellisesti järkevää ja tuo pitkäaikaista hyötyä alueelle. Investoimalla kulttuurihyvinvointiin tuetaan samalla kulttuuritoimijoita sekä alueen yhteisöjä. Näin saadaan enemmän kuin osataan odottaa, sillä kulttuurihyvinvointipalvelut mm. lisäävät toimintakykyä, ehkäisevät yksinäisyyttä ja parantavat mielen hyvinvointia.

Alatalo toivottaa kaikki lämpimästi tervetulleiksi mukaan JoJon toimintaan ja on avoin yhteydenotoille. JoJo:n yleisötyön kautta voit löytää uusia tapoja liikkua, ilmaista itseä ja vahvistaa hyvinvointia. Tutkimukset osoittavat, että keholla ja fyysisillä aktiviteeteilla on vahva yhteys kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja luova liike voi vahvistaa hyvinvointia sekä vaikuttaa myönteisesti myös psyykkiseen terveyteen. Tanssin ja liikkeen hyvinvointivaikutukset näkyvät niin lapsissa, aikuisissa kuin ikäihmisissä. Myös tanssin katsomisen on havaittu vaikuttavan positiivisesti mielen hyvinvointiin.

”Tervetuloa mukaan yleisötyön toimintaan, mutta myös esityksiimme joita onkin tänä keväänä erityisen paljon tarjolla. Ensi-illan saa mm. paikallisista näyttämötaiteen ammattilaisista koostuva, Milla Virtasen koreografioima The Stripper -Kuorija.”

 

Tutustu JoJon yleisötyön kokonaisuuksiin.