JoJo - Oulun Tanssin Keskus logo

Hanhineva & Salo: Isoäideillemme

Tervetuloa katsomaan tanssia!

JoJon vuoden 2023 kevätohjelmistossa nähdään niin vierailuteoksia kuin uusia tuotantojakin.

Tietoa esityksestä

Henna-Maria Hanhineva & Seija-Leena Salo: Isoäideillemme (kaksi sooloa)

Esityksen aikataulu

Valvesali 
Pe 24.2. klo 19
La 25.2. klo 19

23.4.2022 ensi-iltansa saanut kokonaisuus sisältää sooloteokset Seija-Leena Salo: Helli sillä isoäidin kainalo on kuoppa sekä Henna-Maria Hanhineva: Kirjeitä Marille.

Sooloteosten yhteiskesto on n. 2h plus väliaika, yhteensä n. 2,5h. Yleisön on mahdollisuus väliajalla kirjoittaa tai piirtää isoäidilleen.

Sisältää alastomuutta.

TEKIJÖIDEN TERVEHDYS:

Isoäideillemme-ilta on kahden soolon kokonaisuus, joka on syntynyt kurkotuksista edesmenneitä isoäitejämme kohti.

Olemme yrittäneet saada otetta isoäitiemme kehollisuudesta ja naiseudesta.
Olemme kysyneet, millaisia kokemuksia ja uskomuksia isoäideillämme on ollut naisen paikasta tässä maailmassa ja tunnustelleet omissa kehoissamme, miten ylisukupolvinen perintö vaikuttaa omaan liikkumatilaamme naisina nyt.

Olemme kulkeneet  isoäitejämme kohti rinnakkain, inspiroituen toistemme henkilökohtaisista, dokumentaarisista ja taiteellisista lähestymistavoista omiin isoäiteihimme ja kehoihimme.

Polun päässä avautuu laajempi jakamisen tila, Isoäideillemme-ilta, johon kutsumme…
…teitä, jotka haluaisitte kiivetä omaan sukupuuhunne
…teitä, jotka haluaisitte hypätä puusta alas
…teitä, jotka haluaisitte uskaltaa
…teitä, jotka haluaisitte herkistyä
…teitä, joita sukupuoleen, sukupuolirooleihin ja tasa-arvoon liittyvät kysymykset kiinnostavat
…teitä, jotka sytytte historiasta, juurista ja sukupolvien ketjuista
…teitä, jotka haluatte luoda tulevaisuuden rituaaleja
…teitä, joiden isoäiti on kuollut
…teitä, joiden isoäiti elää
…teitä, joiden isoäidit ovat maalanneet kukka-asetelmia
…teitä, joiden isoäidit ovat lypsäneet lehmiä
…teitä, joiden isoäidit ovat nauttineet seksistä
…teitä, joiden isoäitiä on satutettu
…teitä, joita isoäidit ovat kieltäneet itkemästä
…teitä, joita isoäiti on lohduttanut
…teitä, joiden isoäiti on muovannut naisen savesta
…teitä, jotka haluaisitte muovata naisen uudelleen

Seija-Leena Salo: Helli - sillä isoäidin kainalo on kuoppa

Helli sillä isoäidin kainalo on kuoppa on dokumenttilähtöinen esitys kehossa kannetusta perinnöstä. Tärkeimpinä dokumentteina isoäitini Hellin naiskehoja kuvanneet taideteokset, joista minä olen yksi.

”Silloin kirjoitin, että isäni äiti Helli oli isovanhemmistani ainoa, josta minä en pitänyt. Enää en ole varma, mikä on totta. Paitsi se, että Hellistä tuli ainoa isovanhempi, jonka hautajaisissa olin läsnä. Hän kuoli kaksi kuukautta ennen kuin esikoiseni syntyi. Osallistuin arkkuunlaittoon. Kuolleena Helli näytti ihan keijukaiselta. Saattohoitokodin viereisessä metsässä kävellessäni minusta tuntui, että puiden rungot olivat hänenkaltaisiaan täynnä.”

Esitystä varten on käyty lukuisia keskusteluja, etsitty päiväkirjoja, roudattu kirstuja ja  maalauksia, hytisty pakkasessa, vaiettu hetkeksi, mutta ei iäksi. Suurkiitos kaikille läheisilleni yrityksestä ja uskalluksesta muistaa, antautumisesta dialogiin, perinnön jakamisesta.

Dramaturgia, ohjaus, lavastus: Seija-Leena Salo | Ohjaus- ja lavastusdialogi: Johanna Latvala | Sävellys ja äänisuunnittelu: Aino Lehtovaara | Valosuunnittelu: Irene Lehtonen | Puvustus: Seija-Leena Salo ja Johanna Latvala | Esiintyjä: Seija-Leena Salo | Lukija 1: Simo Salo | Lukija 2: Hilkka Kilpi | Julistekuva: Hanna Oksanen | Esityskuvat: Inkeri Jäntti |  | Tuotanto: JoJo – Oulun Tanssin Keskus ja työryhmä | Tukijat: Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, TOP-säätiö, Läntinen tanssin aluekeskus, Turun Teatterisäätiö

Teos sisältää suomenkielistä puhetta.

Esityksen lavastus lavastus ja tarpeisto koostuu Hellin Salon taideteoksista, päiväkirjoista ja vaatteista.

Esityksen käsikirjoituksessa olen Helliin liittyvien dokumenttien lisäksi käyttänyt isäni ja äitini Helliin liittyviä ajatuksia ja tekstiä. Erityiskiitos henkilökohtaisen jakamisesta teille, isä ja äiti!

Henna-Maria Hanhineva: Kirjeitä Marille

Kirjeitä Marille on tanssini sukupolvien ketjusta, omasta paikasta, aistillisesta olemisesta. Se on kunnianosoitus edesmenneelle isoäidilleni Marille sekä kurkotus kohti häpeän taakasta vapaata naiseutta.

“25.5.2020

Hei Mari,

olen ajatellut sinua usein ja toivonut että tuntisin sinut hieman paremmin. Siksipä siis kirjoitankin sinulle viimein… minulla on tarkoitus ruveta tekemään tanssiteosta, soolotanssia itselleni, näiden kirjeiden pohjalta. Toivottavasti se sopii sinulle, että otan sinut mukaani näin, osaksi taidettani… Tavoitteeni on ennen kaikkea lisätä ymmärrystä ja hyväksyntää, löytää rakkaudellista suhdetta menneeseen ja itseeni, siihen naiseen, joksi olen kasvamassa, joka olen.

Lämpimin ajatuksin, lapsenlapsesi Henna-Maria”

Koreografia & tanssi: Henna-Maria Hanhineva | Sävellys ja äänisuunnittelu: Aino Lehtovaara | Valosuunnittelu: Irene Lehtonen | Videosuunnittelu: Veera Lehtola | Dramaturgia: Työryhmä | Kehollinen dialogi: Sally Davison |Puvustus: Vuokko Kurppa ja Henna-Maria Hanhineva |Lavastus: Henna-Maria Hanhineva, Irene Lehtonen, Veera Lehtola |Julistekuva: Matti Kilponen |Esityskuvat: Inkeri Jäntti | Tuotanto: JoJo – Oulun Tanssin Keskus ja työryhmä | Tukijat: Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, TOP-säätiö, Läntinen tanssin aluekeskus, Turun Teatterisäätiö

Lämmin kiitos haastatteluista Maria, Rakel, Raili, Pirkko, Karl, Saara, Susanna, Martin, Lea ja Terhi.

Liput

20 e normaali lippu / 15 e lapset, opiskelijat, eläkeläiset ym / 10 e JoJon jäsenet

Kulttuuritalo Valveen lippumyymälästä ja Ticketmasterista

Kaikukortti: 6 lippua / esitys
Kaikukorttiliput esityksiin kulttuuritalo Valveen lippumyymälästä sekä Oulu10:stä ilman palvelumaksuja. Ticketmasterin lippukaupoissa peritään tilausmaksu. 

Kaikukortti logo

Käsiohjelman lisätekstit

Kesällä 2020 alkanut rinnakkainen matkamme isoäitejä kohti on muotoutunut Isoäideillemme-illaksi, johon toivotamme teidät nyt lämpimästi tervetulleiksi.

Suunnittelimme alun perin sooloprojekteja toisistamme tietämättä. Matkan aikana yksityinen on muuttunut jaetuksi ja olemme saaneet tueksemme valtavan upean taiteellisen työryhmän sekä kokeneet syviä, pysäyttäviä kohtaamisia rituaali-illoissa.

Yhteinen työskentelymme alkoi herkistymisestä omille kehoillemme autenttisen liikkeen harjoituksissa. Jaoimme tuntemuksiamme elämästä naisina ja naiskehoisina, tietoa ja kokemuksia sukumme perinnöstä. Lähestyimme edesmenneitä isoäitejä myös rituaalisia mielikuvamatkoja ja dokumentaarista taustatyötä tehden. Annoimme kehomme vaikuttua kaikesta löytämästämme.

Esitysten valmistamisvaiheessa olemme seuranneet vähän etäämpää toistemme erilaisia taiteellisia tapoja tuoda kokemuksiaan näyttämölle. Työryhmäämme moninkertaisesti osunut korona ja muut terveysongelmat ovat haastaneet pohtimaan itsen kuuntelemisen ja työnteon vaatimusten suhdetta yhä uudestaan.

Isoäideiltämme saadun yksin pärjäämisen perinnön äärellä on tuntunut huojentavalta tehdä kokonaisuutta, jossa “oma” teos ei olekaan kaikki kaikessa, yksin ei tarvitsekaan olla täydellinen, vaan tärkein syntyy ihmisten ja teosten dialogissa.

Kiitos, että jaat illan kanssamme!

– Henna-Maria ja Seija-Leena –

Helli sillä isoäidin kainalo on kuoppa

Viikkoa ennen ensi-iltaa siirryn sohvalta lattialle, lattialta jumppapallolle, sitten nousen ja suoristan selkäni vaivoin. Peilistä näen kuinka vinossa olen.

En tiedä, pystynkö esiintymään, kuntoutuuko selkäni ajoissa, pystynkö harjoittelemaankaan.

Kipeän kehon kantama mieli on yllättävän hiljainen, ja katse kääntyy kysyen kohti isoäitiäni Helliä. Hän vastaa:

”Näin unta, että sanoin timantin olevan sitä kirkkaampi, mitä suuremmalla vaivalla ja tuskalla sitä hiotaan. – Oli vallan ihmeellinen uni. – Näin yleensä on elämässäkin asiain laita.”

En tiedä, olenko hänen kanssaan samaa mieltä, mutta olen hänen kanssaan. Tervetuloa seuraan.

Oulussa 16.4.2022 Seija-Leena

Kirjeitä Marille

9.4.2022

”Rakas Henna-Maria,

Mari se täällä, sinun isoäitisi. Nyt viimein kirjoitan sinulle – sinähän olet odottanut sitä jo kauan, toivonut, että vastaisin sinulle. Tässä minä nyt olen. Ylpeänä sinua katson nyt, sinusta on kasvanut upea nainen. En tällaisia koskaan äidillesi osannut sanoa, mutta kerron sinulle nyt. Jos jotakin pyytäisin anteeksi, niin tätä. Ymmärräthän, jos on itse haavoilla on vaikea antaa muuta.

Rakkain terveisin, Mari”

Kiitokset:
Pirkko Hanhineva, Simo Salo, Hilkka Kilpi, Osmo Salo, Hannele Salo, Aija Salo, Marja-Liisa Järvinen, Roni Kaarnekoski, Arttu Lehtovaara, Maiju Tainio, Nanna Mäkinen, Jarkko Forsman, Ishmael Falke, Iris Kiiskinen, Maria Laitila, Anki, Tuula Latvala, Ville Nikkanen, Fernand Prince, Kari Salovaara, Kaisa Hilska ja Karjataidon tila, Sandrina Lindgren, Maria Oiva, Mervi Vainio, Akat, Katariina Vähäkallio, TEHDAS Teatteri, Aura of Puppets, Pro Manillasäätiö, Elävän kulttuurin Koroinen, kaikki rituaali-iltojen osallistujat, JoJon tuotantotiimi ja Valveen tekniikka.

Piirrä tai kirjoita isoäidille!

Haluatko kirjoittaa tai piirtää isoäidillesi? Sille, joka elää, sille jonka olet jo hyvästellyt tai sille, jota et ehkä koskaan ehtinyt tuntea?

Voit ottaa hetken oman isoäitisi tai isoäitiesi kanssa esitysten väliajalla tai viedä ajatuksen mukanasi kotiin.

Jos haluat kirjoittaa isoäidillesi kirjeen…

Mitä tahtoisit kertoa tai sanoa hänelle, kenties kysyä?

Onko joitakin muistoja, joihin tahtoisit kirjoittaen palata?

Mistä kiittäisit isoäitiäsi?

Onko jotain isoäidiltä perittyä, mitä tahtoisit säilyttää tai jotain, mistä laskea jo irti?

Jos et tuntenut isoäitiäsi, voisiko kirje olla keino etsiä reittiä hänen luokseen?

Valitse mieleisesi paperi ja kirjoita siitä, mikä tuntuu sinulle tärkeältä nyt.

Jos haluat piirtää isoäidillesi…

Tuoko isoäitisi sinulle mieleen jonkin värin, lämpimän, kylmän, kirkkaan, hämyisen?

Millaisen viivan haluaisit vetää sinun ja isoäitisi väliin, suoran vai mutkikkaan, vahvan vai epäröivän?

Voit antaa värien ja muotojen vallata paperin ja päästää esiin sellaistakin, jota et aivan ymmärrä tai jolle ei ole sanoja.

Tai jos haluat, voit kertoa isoäidillesi, millaisena hänet näet, piirtää hänestä muotokuvan.

Tai piirtää omakuvasi, kertoa isoäidillesi, miten näet itsesi tänään, mitä sinulle kuuluu nyt.

Valitse sinua kutsuva kynä tai värejä ja anna viivan kuljettaa sinua isoäitiäsi kohti.

Muuta tietoa

Muistathan noudattaa yleisiä turva- ja hygieniaohjeita tapahtumissa:
– Ethän tule tilaisuuksiin oireisena
– Hyvä käsihygienia on tärkeää: pese kädet tai käytä käsidesiä
– Yski nenäliinaan tai hihaan