Medialle

JoJon syyskauden avaa Viimeinen sapiens

Valtakunnalliseen tanssin aluekeskusverkostoon kuuluva JoJo – Oulun Tanssin Keskus on yksi Pohjoisen tanssin aluekeskuksen neljästä jäsenorganisaatiosta ja Oulun kaupungin kulttuurikumppani.

Medialle

JoJo - Oulun Tanssin Keskuksen syyskauden avaa Viimeinen sapiens

JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen syyskauden avaa Viimeinen sapiens, jossa tanssijoiden kanssa näyttämölle nousevat Jarkko Martikainen ja Haaga Folk Machine

JoJon syksyn ohjelmiston ensimmäinen kantaesitys, tanssiteos Viimeinen sapiens, saa ensi-iltansa jo 31.8. klo 19 Kulttuuritalo Valveen Valvesalissa. Elssa Antikainen ja Hanna Poikela tutkivat tulevassa teoksessaan ihmismieltä ja vallanhimoa valtakunnallisesti kattavan, kansantanssipohjaisen työryhmänsä kanssa. Teoksessa kuullaan laulaja-lauluntekijä Jarkko Martikaisen kappaleita Martikaisen ja kansanmusiikkiyhtye Haaga Folk Machinen livenä esittämänä.

Dystooppinen, soiva kuvaelma vie katsojan retkikunnan jäsenenä tarkkailemaan runneltua maailmaa, joka muuttuu pienen yhteisön valtapelien näyttämöksi. Yhteiskuntajärjestystä etsitään keskiajalta, ja kaiken takana pauhaavat Jarkko Martikaisen laulu ja kitara tuhon soundtrackina. Minstreleinä toimivat Haaga Folk Machinen muusikot, jotka tuovat kansanmusiikin poljennon Martikaisen ikonisiin kappaleisiin. Koreografien Elssa Antikaisen ja Hanna Poikelan teoksessa esiintyvät kansantanssin ammattilaisten uuden sukupolven huiput.

Teoksen koreografit Antikainen ja Poikela on nähty JoJon tuotannoissa tanssija-koreografeina Tanssiteatteri Hämyn rivissä teoksilla Koukkukuja 6 (2012), Perintö (2014) ja Suomi Hall of Fame (2016) sekä Hanna Poikelan teoksessa Kyllikki (2018), jossa Antikainen oli tanssijana.

Jarkko Martikainen on suomalainen muusikko, jonka mittava tuotanto kattaa sekä YUP:n laulajana ja sanoittajana toimimisen että huikeita soololevyjä. Martikainen kiertää ahkerasti maata mm. Luotetut miehet -yhtyeen kanssa. Martikaisen uraan mahtuu parikymmentä albumia, kolme kirjaa sekä työskenteleminen tuottajana, juontajana, näyttelijänä ja kuvittajana.

Koreografeista Elssa Antikainen avaa teoksen taustaa: ”Haluan liikuttaa tunnetasolla ja liikuttaa kehotasolla – ja näyttää, että kansantanssilla on vakavasti otettava tulevaisuus. Musiikintekijänä Jarkko Martikainen ei ole kansanmusiikin edustaja, vaikka Haaga Folk Machine onkin, ja toivomme että hänen musiikin ystävänsä tuovat katsomoon uusia ihmisiä, jotka eivät ole tanssitaiteen aktiivikatsojia.

Ennen kaikkea minulla on tahto tehdä isosti ja näyttää että nuorissa tekijöissä on voimaa, ja että me nuoren sukupolven nais-koreografikaksikkona tuodaan kentän sisälle ja ulkopuolelle suuren mittaluokan esitystaidetta.”

Hanna Poikela kertoo: ”Jarkko Martikaisen tuttu musiikki loi pohjavireen teokselle, vaikka välillä näyttämön tapahtumat luovat myös kontrasteja kappaleisiin. Teoksen palaset loksahtivat kohdilleen pitkälti musiikkilähtöisesti. Kappaleista löytyi paljon tanssittavaa poljentoa ja Haaga Folk Machine vielä tuo oman kierteensä svengiin.

Viimeinen sapiens on kutkuttanut sisäistä tarinankertojaani. Tanssin sanotaan alkavan siitä, kun sanat loppuvat. Kiteytämme teoksessa jotain oleellista sapiensin älyttömyydestä. Keskustelimme juuri työryhmän kesken rakkaudesta, siitä kuinka pahinkin ihminen on kuitenkin ihminen, jota joku rakastaa. Onko tämä tarina rakkaudesta, pahuudesta vai ihmiskunnan tuhon tiestä, sen saa katsoja päättää.”

Jarkko Martikainen kokoaa työskentelyn taustaa: ”Kun minulle esiteltiin alustavia ideoita tanssitaidetta ja musiikkia yhdistelevästä kokonaisuudesta – josta paljon myöhemmin tiivistyi pian käynnistyvä Viimeinen sapiens -teoksen esitysten sarja – ajattelin heti sen olevan sopivan sekava – ja juuri siksi niin lupaava idea.”

Esitykset Valvesalissa Ke 31.8. klo 19, ensi-ilta | To 1.9. klo 19 | Pe 2.9. klo 19, mukana Oulun Päivien ohjelmistossa | Pe 9.9. klo 19 | La 10.9. klo 19 | Su 11.9. klo 16

Koreografia: Elssa Antikainen & Hanna Poikela | Musiikki: Jarkko Martikainen & Haaga Folk Machine | Tanssi: Mitja Pilke (Hebe), Anna Myllylä, Anni Kirppu, Anni Koponen, Béla Gazdag, Eeva-Maria Kauniskangas, Ella Rautamies, Emma Kantelinen, Emma Laitinen, Ida Kujala, Jenna-Riikka Mäkinen, Jyrki Kontkanen, Neea-Reeta Aaltonen, Nelli Terävä, Petri Heikinmatti, Rene Ounaslehto, Riina Hosio, Samuel Aaltonen, Samuel Tuisku, Sofia Timonen, Tatu Aspelund | Muusikot: Jarkko Martikainen, Anssi Salminen, Sami Zimmermann, Tero Hyväluoma | Kuratointi: Milla Korja | Valokuva: Sami Perttilä |  Tuotanto: JoJo – Oulun Tanssin Keskus & Hanna Poikela | Yhteistyössä: Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutus 

Lisätietoja

Teoksesta lisää JoJon sivuilla

Ohjelmistosta: JoJon toiminnanjohtaja Helena Lindqvist, helena.lindqvist@jojo.fi, p. 040 464 4880

Haastattelupyynnöt: JoJon tuottaja Mira Kolanen, mira.kolanen@jojo.fi, p. 050 5853906

Tietoja JoJo - Oulun Tanssin Keskuksesta

JoJo – Oulun Tanssin Keskus on pohjoisen Suomen elinvoimainen tanssitaiteen kentällä toimiva ammattitanssin tuotantokeskus, joka tarjoaa kansainvälistä, monilajista tanssitaiteen ohjelmistoa, pääpainon ollessa nykytanssissa. Ohjelmistoon kuuluu myös syksyisin järjestettävä OuDance-festivaali. Tanssitaiteen ammattilaisille JoJo toimii tuotantokeskuksena ja vierailuteatterina sekä tarjoaa kansainvälisiä residenssivaihto-ohjelmia. JoJon yleisötyö tarjoaa kaikille avointa toimintaa, johon osallistuminen ei vaadi kokemusta tanssista tai tanssin katsojuudesta. JoJo on yksi Pohjoisen tanssin aluekeskuksen neljästä jäsenorganisaatiosta ja sen toimintaa rahoittavat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Oulun kaupunki.

 

Teksti puheeksi.

Voit kuunnella JoJo.fi nettisivujen tekstit suomeksi puhuttuna maalaamalla halutun tekstin ja painamalla esiin tulevaa PLAY-painiketta.

Text to speech.

You can listen to the texts of the JoJo.fi website in Finnish by painting the desired text and pressing the play button that appears. Click here to the Finnish page.