JoJo - Oulun Tanssin Keskus logo

Tuotantokeskuksen henkilökunta

JoJo - Oulun Tanssin Keskus ry

JoJo on pohjoisen Suomen elinvoimainen tanssitaiteen kentällä toimiva ammattitanssin tuotantokeskus, jossa ylintä valtaa pitävät yhdistyksen jäsenet.

Tuotantokeskuksen henkilökunta

JoJon henkilökunta

JoJon henkilökunnan muodostavat   toiminnanjohtaja, FM (taiteentutkimus) Helena Lindqvist, tuottaja, tanssinopettaja (YAMK) Mira Kolanen ja yleisötyöntekijä, KM Leea Alatalo.

JoJossa työskentelevä taiteellinen henkilökunta tulee tanssitaiteen freelancer-kentältä. JoJossa työskentelee vuosittain reilut sata tanssin ja näyttämötaiteen ammattilaista.

Esittelyt: Linda Pyykkönen

Yleisötyöntekijä Leea Alatalo toimii linkkinä yleisön, yhteisöjen ja tanssikentän välillä

Noin vuoden verran JoJon yleisötyöntekijänä toiminut Leea Alatalo on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri ja taideteollisuusalan artesaani. Alatalo työskenteli ennen tanssitaiteen pariin siirtymistään aikuiskoulutuksen ja urasuunnittelun valmennuspalveluiden työtehtävissä.

Alatalo tuli entisen, puolipäiväisenä yleisötyöntekijänä toimineen Liisa Heikkisen tilalle kokoaikaiseksi työntekijäksi. Osittain jo tämänkin vuoksi JoJon yleisötyö on viimeisen vuoden aikana alkanut pikkuhiljaa laajentua. Tavoitteena on tarjota entistä useammalle oululaiselle mahdollisuuksia tutustua ja syventyä tanssiin monimuotoisena taidelajina.

Yleisötyöntekijän toimenkuvaan kuuluu yleisötyön tuottaminen ja sen markkinointi. Alatalon työnkuva koostuu monien muiden asioiden lisäksi yhteistyökumppaneiden kanssa neuvottelusta, toiminnan suunnittelusta yhteistyössä taiteilijoiden ja muiden toimijoiden kanssa sekä yleisötyön organisoinnista ja aikataulutuksesta.

JoJon yleisötyö jakautuu ohjelmistojen kanssa tehtävään yleisötyöhön, yhteisöjen kanssa tehtävään yleisötyöhön sekä muuhun toimintaan, kuten yleisiin kursseihin ja työpajoihin. Ohjelmistoon liittyvän yleisötyön tarkoitus on mahdollistaa katsojakokemuksen syventämistä teoksen sisällöstä käsin ja avata tanssitaiteen tekemistä laajemmin kaikille. Yhteisöissä tapahtuva yleisötyö pyrkii löytämään ja luomaan tanssille uusia mahdollisuuksia tulla koetuksi.

– Minuun voi törmätä esimerkiksi esitysten yhteydessä fasilitoimassa yleisökeskusteluja, meidän järjestämillämme kursseilla JoJon edustajana tai vaikkapa alueemme kulttuuritoimijoiden, kuten kulttuurihyvinvointitoiminnan verkostopalavereissa ja tapahtumissa, Alatalo kertoo.

Alatalon oma tanssitausta tulee streetlajeista harrastustoiminnan kautta. Tanssi on hänelle ennen kaikkea kehon ja mielen huoltoa.

– Olen aloittanut afrotanssin parissa ja siirtynyt sieltä twerkin pariin. Kehollisuus ja liike ovat jo pienestä pitäen olleet vahvuuksiani ja ala-asteikäisenä vietin vapaahetket päivistäni seisomalla käsilläni ja tehden kärrynpyöriä. Jatkoin aikuisena akrobaattista treeniä myös tankotanssin parissa, joka opetti lajina minulle vahvaa keskivartalon kehonhallintaa. Tällä hetkellä tanssin Miia Kukkosen Twerk-ryhmässä ja olen innostunut erityisesti sensual twerkistä, jonka liikkeet ovat pehmeitä, rauhallisia ja naisellisia.

Tuottaja Mira Kolasen työ on paljon muutakin kuin ohjelmiston tuottamista

JoJon tuottaja Mira Kolanen on työskennellyt JoJolla viitisen vuotta. Ensimmäiseltä ammatiltaan hän on tanssinopettaja, pääaineenaan kansantanssi. Kolanen on tanssinut ja opettanut tanssilajeja laidasta laitaan ja toiminut pitkään pääosin freelance-kentällä niin tanssinopettajana, tanssijana kuin koreografinakin. Vahva pohja tanssin parissa auttaa Kolasen mukaan JoJon tuottajan töissä valtavasti.

Kolasen asteittainen siirtyminen tapahtumatuottamisen pariin alkoi Oulun ammattikorkeakoulussa. – Työpöydälläni oli kaikkea tanssin ja tanssitapahtumien tuottamisesta lukuvuoden avajaisten, Oamkin gaalan ja muitten tapahtumien tuottamiseen, valtakunnallisen pianokilpailun tuottamisesta ja orkesterin intendentin työstä opintotoimiston töihin ja tapahtumatuottamisen opettamiseen, Kolanen kertoo.

Kolanen on opiskellut kulttuurialan ylemmän AMK-tutkinnon Kulttuurituottaminen ja luova talous -koulutuksessa. Vaikka tanssinopettajan työt jäivät ja Kolanen siirtyi täysipäiväseksi tuottajaksi, tanssi ei missään tapauksessa kadonnut elämästä.  – Tuottajaksi siirryttyäni olen ilokseni löytänyt tanssin jälleen harrastuksena, mikä on ihan mahtavaa! Tanssisalien lisäksi viihdyn jäähallissa muodostelmaluistelun parissa sekä luonnossa eri tavoin liikkuen.

JoJon toimistoväkimäärän vähyys pitää kaikkien työntekijöiden työnkuvat laajoina. Niinpä myös Kolasella on monta rautaa tulessa. – Työnkuvani on lyhyesti sanottuna ohjelmiston tuottamista. Laajemmin kuvattuna se on työryhmien ja eri verkostojen kanssa kommunikoimista, tiedottamista, markkinointia, nettisivujen ylläpitoa, visuaalisen materiaalin tuottamista, esitystilanteiden valmistelemista, tilavarauksia ja paljon kaikkea muutakin kuin ohjelmiston tuottamiseen liittyviä tehtäviä.

Toiminnanjohtaja Helena Lindqvist pitää pohjoisen tanssitaiteen kehittämistä sydämen asiana

Lokakuusta 1999 JoJon toiminnanjohtajana työskennellyt Helena Lindqvist opiskeli aikanaan Jyväskylän yliopistossa visuaalisia taiteita ja valmistui taiteentutkimuksen maisteriksi. Niinpä hän kertoo vielä nykyäänkin välillä hämmästelevänsä sitä, että päätyi lopulta työskentelemään tanssi- ja näyttämötaiteen pariin.

– Satunnainen tapaaminen silloisen Pohjoisen flamencon taiteellisen johtajan Soili Heikkisen kanssa Rotuaarilla johti näihin itselleni käänteentekeviin seurauksiin. Hän oli tuolloin jäsenenä JoJon hallituksessa. Aloitin työt JoJolla innostuneena siitä, että saan työskennellä nykytaiteen parissa Oulussa ja pohjoisessa Suomessa. Tätä pidän edelleenkin tärkeänä asiana, Lindqvist kertoo.

Lindqvistin mukaan JoJossa on ollut mahdollista kehittää niin oman organisaation kuin koko alan toimintaa ja rakenteita. Suurin yksittäinen onnistuminen on ollut tanssin aluekeskuksen saaminen pohjoiseen ja neljän toimijan resurssien ja yhteistoiminnan kehittyminen osana valtakunnallista aluekeskusverkostoa. – Mahdollisuus olla jatkuvassa vuorovaikutuksessa ja kehittää taidetanssin alaa yhdessä taiteilijoiden ja muiden alan organisaatioiden kanssa tekee työstäni ikikiinnostavan.

Lindqvist vastaa työssään tuotantokeskuksen, vierailuteatterin, festivaalin ja yleisötyön johtamisesta. – Tehtäviini kuuluu taloudesta, henkilöstöstä, verkostoista, sopimuksista, yhteiskuntasuhteista ja toiminnan kehittämisestä huolehtiminen. Tätä työtä teen JoJon hallituksen kanssa ja alaisuudessa. Toimin hallituksen kokouksissa käsiteltävien asioiden valmistelijana ja esittelijänä, hän kertoo.