Yhteisilta: TANSSIKIELTO ja MARTAT

Tervetuloa katsomaan tanssia turvallisesti!

JoJon vuoden 2022 kevätohjelmistossa nähdään niin vierailuteoksia kuin uusia tuotantojakin.

Yhteisilta

TANSSIKIELTO & MARTAT

Esityksen aikataulu

Yhteisilta on peruttu koronatilanteesta johtuen. Uutta vierailuajankohtaa etsitään. Pysy kuulolla!

Valvesali
Pe 28.1. klo 19 
La 29.1. klo 19 

Illan kokonaiskesto on n. 2,5 tuntia.

Riikka Puumalainen & Anne-Mari Kivimäki: MARTAT

Syksyllä 2021 Nukketeatteri Sampon näyttämöllä Helsingissä ens-iltansa saanut teos MARTAT on tanssiteos matkasta, jolta ei ole paluuta. MARTAT vaeltaa kodistaan paenneen mielenmaisemassa Karjalan evakkotieltä kumivenematkaan Välimerellä. Liikkumisen tematiikasta ammentava teos on inspiroitunut Riikka Puumalaisen isoäidin Martta Puumalaisen opinnoista Suistamon seminaarissa vuonna 1926 sekä Puumalaisen isotädin Martta Haakanan kokemuksista siirtokarjalaisena. Teoksen nimi tulee näistä kahdesta vahvasta Martasta.

“Aloimme työstää teosta ensimmäisenä koronakeväänä 2020 kun epidemian myötä Suomi suljettiin valmiuslailla. Poikkeustila toi osaltaan sukulaisMarttojeni elämäntarinat lähemmäksi meitä nykyihmisiä. Heidän tarinoistaan ammentaminen ja niihin eläytyminen harjoitusprosessin aikana nosti pintaan epäkohtia globaalissa nyky-yhteiskunnassa. Historiamme valossa ennakkoluuloinen suhtautuminen sodan tai humanitaarisen kriisin vuoksi kotinsa jättäneisiin pakolaisiin näyttäytyy epäkiitolliselta ja valheelliselta. Korona siirsi ensi-iltaamme puolella vuodella mutta teema on nyt entistäkin ajankohtaisempi.” Koreografi Riikka Puumalainen

Esiintyjät: Riikka Puumalainen ja Anne-Mari Kivimäki | Koreografia: Riikka Puumalainen | Musiikki: Anne-Mari Kivimäki | Ohjaus: Tanjalotta Räikkä | Pukusuunnittelu: Jaana Kurttila | Äänisuunnittelu: Antti Puumalainen | Kuvat: Kim Saarinen | Kertojan ääni: Tanjalotta Räikkä | Tuotanto: Tanssiteatteri Tsuumi ja MARTAT-työryhmä | Vierailun tuotanto: JoJo – Oulun Tanssin Keskus | Kesto: n. 30-35 min

Antti Lahti: TANSSIKIELTO

Syyskuussa 2020 Helsingissä Aleksanterin teatterissa ensi-iltansa saanut TANSSIKIELTO on esitys kieltämisen kulttuurista ja manifesti kansalaisten oikeudesta tanssia vapaasti missä, milloin ja miten haluavat. Sisäasiainministeriön päätöksellä Suomesta kiellettiin tanssiminen julkisissa tilaisuuksissa joulukuussa 1939. Sen pelättiin rappeuttavan moraalia, laskevan taistelutahtoa ja lisäävän päihteiden käyttöä. Tanssimista ei kuitenkaan voitu estää ja parhaat juhlat painuivat maan alle, pois virkavallan silmistä. Poliisilla oli tarvittaessa lupa turvautua jopa voimakeinoihin ja historia tunteekin kaksi tapausta, joissa luoti osui kuolettavasti pakenevaan tanssijaan. Uskomaton sattuma oli, että teoksen alkuperäinen ensi-ilta peruttiin hallituksen määräämien rajoitustoimien takia huhtikuussa 2020.

“Kun törmäsin ensimmäistä kertaa Tanssikieltoon, se tuntui täysin absurdilta, voiko tämä edes olla totta? Miten tanssimisen valvomiseen on voitu tuhlata niin paljon virkavallan resursseja. Kokoontumiskieltoa ei ollut, teatterit ja elokuvat saivat pyöriä, alkoholia sai nauttia. Ainut fyysisen kontaktin muoto, joka kiellettiin, oli tanssiminen. Toisaalta aiheessa viehätti myös ajatus salaa tanssimisesta ja laajamittainen kansalaistottelemattomuus. Lain noudattaminen oli enemmän poikkeus kuin sääntö.” kertoo Tanssikielto-teoksen ohjaaja Antti Lahti.

TANSSIKIELTO sai alkuperäisen ensi-ilta-ajankohdan lykkäännyttyä ensi-iltansa syyskuussa 2020, mutta koronapandemian vuoksi asetettujen kieltojen ja rajoitusten myötä siitä tuli lopulta ajankohtaisempi, kuin kukaan tekijöistä uskalsi odottaa. Vaikka teosta ei Koronan takia muokattu, tulivat siinä käsiteltävät teemat todella ajankohtaisiksi. Absurdeilta tuntuvat ajatukset tanssin kieltämisestä muuttuivatkin todellisiksi. Edelleen meitä valvotaan… mikä on sallittua ja milloin juhlat pitää lopettaa… Siksi underground elää ja voi hyvin.

Jos tanssiminen on rikos, meidät saa pidättää. Nämä ovat vuosisadan parhaaat juhlat, joihin kaikki ovat tervetulleita!

Ohjaus: Antti Lahti | Käsikirjoitus ja koreografia: Antti Lahti ja työryhmä | Äänisuunnittelu: Antti Puumalainen | Puvustus: Taina Natunen |Lavastus: Sari Paljakka | Valosuunnittelu: Juho Itkonen | Esiintyjät: Reetta-Kaisa Iles, Tuomas Juntunen, Sampo Kerola, Salla Korja-Paloniemi, Riikka Puumalainen (Tanssiteatteri Tsuumi), Anni Horsmanheimo, Mika Juusela, Virva Torkko-Muñoz (Tanssiteatteri Minimi) |Valokuvat: Petra Tiihonen | Teoksen alkuperäistuotanto: Tanssiteatteri Tsuumi, Tanssiteatteri Minimi, Kuopion kaupunginteatteri | Vierailun tuotanto: JoJo – Oulun Tanssin Keskus | Kesto: n. 1,5 h, sis. väliajan

Liput

Illan kokonaiskesto n. 2,5h, sisältää kaksi väliaikaa.

Liput: 20 e / 15 e / 10 e

Kulttuuritalo Valveen lippumyymälästä ja Ticketmasterista.

Liput tulevat myyntiin viikon 50 aikana.

Kaikukortti logo

Muuta tietoa

Esityksissä on käytössä koronapassi.

Muistathan noudattaa yleisiä turva- ja hygieniaohjeita tapahtumissa:
– Ethän tule tilaisuuksiin oireisena
– Hyvä käsihygienia on tärkeää: pese kädet tai käytä käsidesiä
– Yski nenäliinaan tai hihaan

Maskin käyttöön liittyvät ajantasaiset ohjeet löydät sivulta ouka.fi/korona.

Oulussa voimassa olevat suositukset ja rajoitukset
Ajantasaisen tiedon koronatilanteesta sekä Oulun kaupungin tiedotteet löydät Oulun kaupungin korona-sivulta ouka.fi/korona.

Teksti puheeksi.

Voit kuunnella JoJo.fi nettisivujen tekstit suomeksi puhuttuna maalaamalla halutun tekstin ja painamalla esiin tulevaa PLAY-painiketta.

Text to speech.

You can listen to the texts of the JoJo.fi website in Finnish by painting the desired text and pressing the play button that appears. Click here to the Finnish page.