Medialle

JoJon vuosi 2023

Valtakunnalliseen tanssin aluekeskusverkostoon kuuluva JoJo – Oulun Tanssin Keskus on yksi Pohjoisen tanssin aluekeskuksen neljästä jäsenorganisaatiosta ja Oulun kaupungin kulttuurikumppani.

Medialle

JoJon kevätohjelmisto katsoo niin menneeseen kuin nuorten maailmaankin

Syksyllä juhlitaan 30-vuotista OuDance-festivaalia!

Tanssiteatteri Minimi & Tanssiteatteri Tsuumi: TANSSIKIELTO

JoJon kevätkausi avataan perjantaina 27.1. Kulttuuritalo Valveella. Kauden avauksessa esitellään tulevan vuoden ohjelmistoa ja yleisötyötä sekä nähdään Tanssiteatteri Minimin ja Tanssiteatteri Tsuumin yhteistuotanto TANSSIKIELTO – esitys kieltämisen kulttuurista ja manifesti kansalaisten oikeudesta tanssia missä haluavat, milloin haluavat ja miten haluavat.

Vuosina 1939–1948 Suomessa vallitsi tanssikielto, jolla pyrittiin vaikuttamaan kansankunnan siveyteen kieltämällä tanssiminen julkisissa tilaisuuksissa. Tämä jäi kuitenkin vain yritykseksi ja juhlat painuivat maan alle, pois virkavallan silmistä. Tuhansia tanssijoita sakotettiin ja useat istuivat vankilassa, mutta enemmistö juhlijoista ei koskaan jäänyt kiinni laittomasta tanssimisesta. Suurin osa rangaistuksen saaneista oli naisia, joille ajan moraalikoodisto oli huomattavasti ankarampi. Tanssikiellon aiheuttaman paineen purkauduttua Suomessa alkoi ennennäkemätön tanssi-innostus ja tanssilavojen kulta-aika. Juuri ennen teoksen ensi-iltaa maaliskuussa 2020, Suomessa todettiin poikkeusolot ja tanssimista rajoitettiin taas. Aluehallintovirasto ohjeisti ravintoloita hiljentämään musiikin heti, jos spontaania tanssimista havaitaan. Laiton juhliminen nosti taas päätään ympäri maailmaa. Näihin juhliin ovat kuitenkin kaikki tervetulleita.

”Esityksenä Tanssikielto koostuu fragmentaarisista kohtauksia, jotka pyrkivät tavoittamaan eri ilmaisukeinoja hyödyntäen jotain oleellista tanssin aiheuttamasta hurmioitumisesta, jota ei koskaan voi tyhjentävästi purkaa sanoihin.” – Koreografi Antti Lahti

Ohjaus: Antti Lahti | Käsikirjoitus ja koreografia: Antti Lahti ja työryhmä | Äänisuunnittelu: Antti Puumalainen | Puvustus: Taina Natunen |Lavastus: Sari Paljakka | Valosuunnittelu: Juho Itkonen | Esiintyjät: Anni Horsmanheimo, Mika Juusela (Tanssiteatteri Minimi), Reetta-Kaisa Iles, Tuomas Juntunen, Sampo Kerola, Salla Korja, Riikka Puumalainen (Tanssiteatteri Tsuumi)  |Valokuvat: Petra Tiihonen, Uupi Tirronen | Tuotanto: Tanssiteatteri Minimi, Tanssiteatteri Tsuumi | Teoksen alkuperäistuotanto: Tanssiteatteri Minimi, Tanssiteatteri Tsuumi, Kuopion kaupunginteatteri | Vierailun tuotanto: JoJo – Oulun Tanssin Keskus | Kesto: n. 1,5 h, sis. väliajan

Esitykset Valvesalissa perjantaina 27.1. ja lauantaina 28.1. klo 19.

Lue lisää teoksesta!

JoJon kauden avaus perjantaina 27.1.

Perjantaina 27.1. JoJon kausi avataan Kulttuuritalo Valveen kahvila Paljetissa

  • Klo 17.30 esitellään tulevaa ohjelmistoa ja yleisötyötä. JoJo tarjoaa maljan 30 ensimmäiselle. Vapaa pääsy.
  • Klo 18 kuullaan yliopettaja, tanssin tutkimuksen dosentti, JoJon ohjelmistotyöryhmä jäsen Petri Hopun alustus teoksen teemaan liittyen. Petri Hoppu palkittiin 13.1.2023 järjestetyssä Eläköön Folk! -gaalassa Vuoden Wäinö -tunnustuksella. Vapaa pääsy.

Illan esityksenä klo 19 alkava TANSSIKIELTO.

Seija-Leena Salo & Henna-Maria Hanhineva: Isoäideillemme (kaksi sooloa)

Keväällä 2022 JoJon ohjelmistossa ensi-iltansa saanut kahden soolon kokonaisuus Isoäideillemme palaa kahden esityksen verran JoJon kevätohjelmistoon. Kokonaisuus on syntynyt ylisukupolvisista kurkotuksista tekijöiden edesmenneitä isoäitejä kohti.

Illan aloittava Seija-Leena Salon Helli sillä isoäidin kainalo on kuoppa on dokumenttilähtöinen esitys kehossa kannetusta perinnöstä. Tärkeimpinä dokumentteina Salon isoäidin Hellin naiskehoja kuvanneet taideteokset, joista Salo on yksi.

Henna-Maria Hanhinevan Kirjeitä Marille on tanssi sukupolvien ketjusta, omasta paikasta, aistillisesta olemisesta. Teos on kunnianosoitus Hanhinevan edesmenneelle isoäidille Marille sekä kurkotus kohti häpeän taakasta vapaata naiseutta.

Esitykset Valvesalissa perjantaina 24.2. ja lauantaina 25.2. klo 19.

Lisätietoa teoksista

GÄNG GÄNG Company: SUSI

Vuoden ensimmäinen kantaesitys, uuden oululaisen GÄNG GÄNG Companyn SUSI saa ensi-iltansa huhtikuun lopulla. Liisa Heikkisen koreografioima SUSI on on suden ja syrjäytymisvaarassa olevan nuoren yhteen sulautuma. Se etsii paikkaansa, seikkailee lapsuuden ja nuoruuden rajalla, ajassa jolloin huolettomuus muuttuu vastuuksi.

GÄNG GÄNG Companyyn kuuluvat koreografi Heikkisen lisäksi Anniina Koivuniemi, Ilona Räty ja Venla Virta.

Ensi-ita Valvesalissa torstaina 27.4. klo 19. Esitykset jatkuvat 27.5. asti.

Lisätietoa teoksesta

JoJo on mukana myös maalis-huhtikuun vaihteessa järjestettävällä Oulun teatterin Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaalilla. Festivaaliohjelmisto julkaistaan helmikuussa.

Syksy 2023

Syyskuussa juhlimme OuDance-festivaalin 30-vuotista taivalta. Alkujaan Tanssia tyrkyllä -niminen festivaali on järjestetty katkeamattomasti koko kolmenkymmenen vuoden ajan. Festivaaliohjelmisto julkaistaan loppukeväästä.

Lokakuussa nähdään Oulun ensi-ilta Riikka Puumalaisen ja Antti Puumalaisen teoksesta A Couple of Humans. Individualismismia ja ihmissuhteita käsittelevä teos on tuotettu yhteistyössä Tanssiteatteri Tsuumin kanssa. Fyysistä ja visuaalista teatteria yhdistelevä teos pohtii ihmisyyttä kohtaamisen, kommunikaation ja vuorovaikutuksen näkökulmista.

Kantaesityksenä syysohjelmistossa marras-joulukuun vaihteessa nähdään koko perheelle suunnattu JoJon ja Kinetic Orchestran yhteistuotanto. Vierailuohjelmistossa marraskuun alussa nähdään Susanna Leinonen Companyn Body. Lisää syysohjelmistosta myöhemmin.

Tietoja JoJo - Oulun Tanssin Keskuksesta

JoJo – Oulun Tanssin Keskus on ammattitanssin tuotantokeskus, festivaaliorganisaatio ja vierailuteatteri. JoJo tarjoaa ympärivuotisesti paikallista, kansallista ja kansainvälistä tanssitaiteen ohjelmistoa ja yleisötyötä.  Vuosittain syyskuussa järjestettävä OuDance-festivaali täyttää tänä vuonna 30 vuotta! Tanssitaiteen ammattilaisille JoJo toimii tuotantokeskuksena ja vierailuteatterina sekä tarjoaa kansainvälisiä residenssivaihto-ohjelmia. Yleisölle JoJo tarjoaa kaikille avointa toimintaa, johon osallistuminen ei vaadi kokemusta tanssista tai tanssin katsojuudesta. JoJo on yksi Pohjoisen tanssin aluekeskuksen jäsenistä ja kuuluu valtakunnalliseen tanssin aluekeskusverkostoon. JoJon toimintaa rahoittavat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Oulun kaupunki.

Teksti puheeksi.

Voit kuunnella JoJo.fi nettisivujen tekstit suomeksi puhuttuna maalaamalla halutun tekstin ja painamalla esiin tulevaa PLAY-painiketta.

Text to speech.

You can listen to the texts of the JoJo.fi website in Finnish by painting the desired text and pressing the play button that appears. Click here to the Finnish page.