Medialle

Isoäideillemme (kaksi sooloa) ensi-iltaan

Valtakunnalliseen tanssin aluekeskusverkostoon kuuluva JoJo – Oulun Tanssin Keskus on yksi Pohjoisen tanssin aluekeskuksen neljästä jäsenorganisaatiosta ja Oulun kaupungin kulttuurikumppani.

Medialle

JoJon kevään kolmas kantaesityskokonaisuus kertoo sukupolvien ketjusta, isoäideistä ja heidän perinnöstään, joka elää meissä

Henna-Maria Hanhinevan ja Seija-Leena Salon kahdesta sooloteoksesta koostuva Isoäideillemme-kokonaisuus on syntynyt kurkotuksista tekijöiden edesmenneitä isoäitejä kohti ja siinä käsitellään isoäitien kehollisuutta ja naiseutta. Henna-Maria Hanhinevan soolo Kirjeitä Marille ja Seija-Leena Salon soolo Helli sillä isoäidin kainalo on kuoppa pohtivat, millaisia kokemuksia ja uskomuksia isoäideillä on ollut naisen paikasta tässä maailmassa ja tunnustelevat omissa kehoissaan, miten ylisukupolvinen perintö vaikuttaa omaan liikkumatilaan naisina nyt. Tekijät ovat kulkeneet isoäitejään kohti rinnakkain, inspiroituen toistensa henkilökohtaisista, dokumentaarisista ja taiteellisista lähestymistavoista omiin isoäiteihinsä ja kehoihinsa.

Teemaa käsitellään monin tavoin niin esitysilloissa kuin luovissa, työskentelyä avaavissa rituaali-illoissa.

Esitykset Valvesalissa la 23.4. klo 19, ensi-ilta | su 24.4. klo 16 | to 12.5. klo 19 | pe 13.5. klo 19, yleisökeskustelu | la 14.5. klo 19.

Seija-Leena Salo: Helli - sillä isoäidin kainalo on kuoppa

Seija-Leena Salo: Helli sillä isoäidin kainalo on kuoppa on dokumenttilähtöinen esitys kehossa kannetusta perinnöstä. Tärkeimpinä dokumentteina ovat olleet Salon isoäidin Hellin naiskehoja kuvanneet taideteokset, joista Salo on yksi.

“Silloin kirjoitin, että isäni äiti Helli oli isovanhemmistani ainoa, josta minä en pitänyt. Enää en ole varma, mikä on totta. Paitsi se, että Hellistä tuli ainoa isovanhempi, jonka hautajaisissa olin läsnä. Hän kuoli kaksi kuukautta ennen kuin esikoiseni syntyi. Osallistuin arkkuunlaittoon. Kuolleena Helli näytti ihan keijukaiselta. Saattohoitokodin viereisessä metsässä kävellessäni minusta tuntui, että puiden rungot olivat hänenkaltaisiaan täynnä.”

Dramaturgia, ohjaus & esiintyminen: Seija-Leena Salo | Lavastus, ohjausdialogi: Johanna Latvala | Sävellys ja äänisuunnittelu: Aino Lehtovaara | Valosuunnittelu: Irene Lehtonen |Teoskuvat: Hanna Oksanen | Tuotanto: JoJo – Oulun Tanssin Keskus ja työryhmä | Tukijat: Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, TOP-säätiö, Läntinen tanssin aluekeskus

Henna-Maria Hanhineva: Kirjeitä Marille

Henna-Maria Hanhineva: Kirjeitä Marille on tanssi sukupolvien ketjusta, omasta paikasta, aistillisesta olemisesta. Se on kunnianosoitus Hanhinevan edesmenneelle isoäidille Marille sekä kurkotus kohti häpeän taakasta vapaata naiseutta.

“25.5.2020

Hei Mari,
olen ajatellut sinua usein ja toivonut että tuntisin sinut hieman paremmin. Siksipä siis kirjoitankin sinulle viimein… minulla on tarkoitus ruveta tekemään tanssiteosta, soolotanssia itselleni, näiden kirjeiden pohjalta. Toivottavasti se sopii sinulle, että otan sinut mukaani näin, osaksi taidettani… Tavoitteeni on ennen kaikkea lisätä ymmärrystä ja hyväksyntää, löytää rakkaudellista suhdetta menneeseen ja itseeni, siihen naiseen, joksi olen kasvamassa, joka olen. 
Lämpimin ajatuksin, lapsenlapsesi Henna-Maria”

Koreografia & tanssi: Henna-Maria Hanhineva | Sävellys ja äänisuunnittelu: Aino Lehtovaara | Valosuunnittelu: Irene Lehtonen | Videosuunnittelu: Veera Lehtola | Kehollinen dialogi: Sally Davison | Teoskuvat: Matti Kilponen | Tuotanto: JoJo – Oulun Tanssin Keskus ja työryhmä | Tukijat: Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, TOP-säätiö, Läntinen tanssin aluekeskus

Rituaali-illat

Lauantaina 9.4. klo 18-21 Minun (isoäitini) kasvot ja keskiviikkona 11.5. klo 18-21 Minun (isoäitini) lantio, järjestettävät Isoäideillemme-kokonaisuuteen liittyvät rituaali-illat ovat taidelähtöisen kohtaamisen tiloja, jotka kutsuvat yleisöä pohtimaan suhdetta omiin isoäiteihin kehollisen työskentelyn ja kokemusten jakamisen kautta.

Lisätietoja:

Lisätietoa teoksista JoJon sivuilla

Ohjelmistosta: va toiminnanjohtaja Henna Holma, henna.holma@jojo.fi, p. 050 3654676

Haastattelupyynnöt: tuottaja Mira Kolanen, mira.kolanen@jojo.fi, p. 050 5853906

Lisätietoja rituaali-illoista

Yleisötyöntekijä Leea Alatalo, leea.alatalo@jojo.fi, p. 0400 151152

Tietoa JoJo - Oulun Tanssin Keskuksesta

JoJo – Oulun Tanssin Keskus on pohjoisen Suomen elinvoimainen tanssitaiteen kentällä toimiva ammattitanssin tuotantokeskus, joka tarjoaa kansainvälistä, monilajista tanssitaiteen ohjelmistoa, pääpainon ollessa nykytanssissa. Ohjelmistoon kuuluu myös syksyisin järjestettävä OuDance-festivaali. Tanssitaiteen ammattilaisille JoJo toimii tuotantokeskuksena ja vierailuteatterina sekä tarjoaa kansainvälisiä residenssivaihto-ohjelmia. JoJon yleisötyö tarjoaa kaikille avointa toimintaa, johon osallistuminen ei vaadi kokemusta tanssista tai tanssin katsojuudesta. JoJo on yksi Pohjoisen tanssin aluekeskuksen neljästä jäsenorganisaatiosta ja sen toimintaa rahoittavat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Oulun kaupunki.

Teksti puheeksi.

Voit kuunnella JoJo.fi nettisivujen tekstit suomeksi puhuttuna maalaamalla halutun tekstin ja painamalla esiin tulevaa PLAY-painiketta.

Text to speech.

You can listen to the texts of the JoJo.fi website in Finnish by painting the desired text and pressing the play button that appears. Click here to the Finnish page.