MEDIALLE

JoJon kevät 2024

Valtakunnalliseen tanssin aluekeskusverkostoon kuuluva JoJo – Oulun Tanssin Keskus on yksi Pohjoisen tanssin aluekeskuksen neljästä jäsenorganisaatiosta ja Oulun kaupungin kulttuurikumppani.

Medialle

JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen ohjelmistoa on kevään aikana mahdollista nähdä kotinäyttämömme Kulttuuritalo Valveen Valvesalin lisäksi myös Oulun musiikkikeskuksessa sekä Oulun teatterin Vinttikamarissa ja suurella näyttämöllä. Kevään ohjelmistossa on tanssi- ja sirkustaiteen lisäksi mukana ilahduttavan paljon elävää musiikkia.

nykytanssiteoksen markkinointikuva

Kauden avaa JoJon oma tuotanto, kansainvälisen työryhmän teos Äidit ja Tyttäret. Neljän tanssijan ja yhdeksän nuken esittämä teos kertoo äidin ja tyttären yhteydestä, sidoksesta, eletystä tai elämättömästä suhteesta. 

“Onko Äidin ja Tyttären side voimaa antava peili vai onko Äidin luoma turvaverkko vain kontrollintarvetta?
Kuinka kannamme sukupolvien taakkaa?
Tanssiteoksemme ei vastaa kysymyksiin, vaan herättää niitä.
Näin toivon”

 – ohjaaja Liisa Toivonen

Teos ammentaa epätäydellisyydestä, uskalluksesta olla oma itsensä; epätäydellinen. “Tanssimme valon ja varjon välistä tanssia.”

”Elämänkaarta ja elämän kokemusta löytyy ryhmästämme; on isoäitejä, vanhempia äitejä, nuoria äitejä, lapsenlapsia, pieniä lapsia, aikuisia lapsia.
Ja kaikki ajattelemme, että ihminen kehittyy ja luo uutta elämänsä viimeiseen tangoon saakka!
On rikastuttavaa, että ryhmässämme on kaksi ukrainalaista nuorta naista.
He tuovat lisää valoa ja varjoa tanssiimme.
He sukelsivat ensi metreiltä mukaan täysin sieluin ja sydämin.
Ehkä he kanssamme hetkeksi unohtavat musertavan arkitodellisuutensa.
Ja me saamme heiltä, niin läheltä sanattoman muistutuksen maailman julmuudesta.
Kaisalle kiitos, hän heidät meille toi.
Tanssijat Eerika, Inna, Kaisa ja Nina; neljä vahvasti erilaista persoonaa, säteillen ja inspiroituen Antin taianomaisen viulun ja universaalin äänimaailman sylissä taikovat meille näkyjä naisen elämästä yhdessä 13-päisen nukketanssiryhmän kanssa.” Näin teosta ja sen työryhmää kuvailee ohjaaja Toivonen.

Ohjaus: Liisa Toivonen | Koreografia: Ohjaaja ja työryhmä | Tanssijat: Eerika Arposalo, Nina Bulgakova (UA), Inna Arya Postnikova (UA) ja Kaisa Rundelin | Lavastus ja puvustus: Pirjo Valinen | Musiikin sävellys, äänisuunnittelu ja audiovisuaalisuus: Antti Rundelin | Tuotanto: JoJo – Oulun Tanssin Keskus

Esitykset Oulun teatterin Vinttikamarissa Pe 9.2. klo 19, ensi-ilta | La 10.2. klo 19 | To 15.2. klo 19 | Pe 16.2. klo 19 | La 17.2. klo 19

Linkki teoksen sivulle

Oulun lasten teatterifestivaalilla nähdään Tanssiteatteri Glims & Glomsin Tii-Tii-Tiitiäinen, Kirsi Kunnaksen runoihin perustuva koko perheen esitys. Kunnaksen riimittely ja absurdi huumori luodaan näyttämölle riemastuttavaksi, yllättävien käänteiden satumaailmaksi. Oulun teatterin ja Kulttuuritalo Valveen kanssa yhteistyössä tuotetut esitykset nähdään Valvesalissa 20.-21.3.

Linkki teoksen sivulle

kuva nykytanssiteoksesta

Ilmatilan tilalähtöinen Chiaroscuro rakentuu Oulun Musiikkikeskukseen, Madetojan salin edustalle. Teos yhdistää Ilona Jäntin johdolla nykysirkusta ja Cassiopeian kuoromusiikkia. Oulun Musiikkijuhlien ohjelmistossa 22.-23.3. nähtävän teoksen tuottavat yhteistyössä JoJo ja Oulun Musiikkijuhlat.

Linkki teoksen sivulle

kuva nykytanssiteoksesta

Leevi Madetojan säveltämän ja Alpo Aaltokosken koreografioiman balettipantomiimin Okon Fuoko – Näe minut -vierailun tuottavat Ouluun yhteistyössä JoJo, Oulu Sinfonia ja Alpo Aaltokoski Company. Oulun teatterin suurella näyttämöllä 11.-12.4. nähtävässä teoksessa kuullaan myös Oulun Kamarikuoron laulajia.

Linkki teoksen sivulle

Kauden päättää vuoden 2023 keväällä kantaesitetty SUSI. Taidetestaajille ja muulle yleisölle Valvesalissa 15.-21.5. esitettävä GÄNG GÄNG Companyn teos on suden ja syrjäytymisvaarassa olevan nuoren sulautuma. Teoksen koreografiasta vastaa Liisa Heikkinen.

Linkki teoksen sivulle

JoJon yleisötyö antaa mahdollisuuden tutustua ja syventyä tanssiin monimuotoisena taidelajina. Tämän vuoden yleisötyö tarjoaa jälleen monipuolisen kattauksen työpajoja, kursseja ja taiteilijatapaamisia. JoJo tekee yhteistyötä myös eri yhteisöjen kanssa luomalla tanssille mahdollisuuksia tulla koetuksi ja löytäen uusia tapoja käyttää tanssia hyödyksi.

Yleisötyön kurssit keväällä:

Lisätietoja
Helena Lindqvist, toiminnanjohtaja, helena.lindqvist@jojo.fi, p. 050 4644880
Haastattelupyynnöt: Mira Kolanen, tuottaja, mira.kolanen@jojo.fi, p. 050 5853906

Tietoja JoJo – Oulun Tanssin Keskuksesta 
JoJo – Oulun Tanssin Keskus on ammattitanssin tuotantokeskus, festivaaliorganisaatio ja vierailuteatteri. JoJo tarjoaa ympärivuotisesti paikallista, kansallista ja kansainvälistä tanssitaiteen ohjelmistoa ja yleisötyötä.  Vuosittain syyskuussa järjestetään kansainvälinen OuDance-festivaali. Tanssitaiteen ammattilaisille JoJo toimii tuotantokeskuksena ja vierailuteatterina. Yleisölle JoJo tarjoaa kaikille avointa toimintaa, johon osallistuminen ei vaadi kokemusta tanssista tai tanssin katsojuudesta. JoJo on yksi Pohjoisen tanssin aluekeskuksen jäsenistä ja kuuluu valtakunnalliseen tanssin aluekeskusverkostoon. JoJon toimintaa rahoittavat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Oulun kaupunki.

Teksti puheeksi.

Voit kuunnella JoJo.fi nettisivujen tekstit suomeksi puhuttuna maalaamalla halutun tekstin ja painamalla esiin tulevaa PLAY-painiketta.

Text to speech.

You can listen to the texts of the JoJo.fi website in Finnish by painting the desired text and pressing the play button that appears. Click here to the Finnish page.