Medialle

JoJon syysohjelmisto 2021

Valtakunnalliseen tanssin aluekeskusverkostoon kuuluva JoJo – Oulun Tanssin Keskus on yksi Pohjoisen tanssin aluekeskuksen neljästä jäsenorganisaatiosta ja Oulun kaupungin kulttuurikumppani.

Mediatiedote

JoJon syysohjelmisto koostuu OuDance-festivaalista ja kolmesta kantaesityksestä

Vuosittain syyskuussa järjestettävällä OuDance-festivaalilla nähdään kotimaisia tanssin kärkinimiä. Syksyn muu esitysohjelmisto koostuu kolmesta JoJon tuotannon ensi-illasta. Kantaesityksissä on mukana sekä oululaisten taiteilijoiden että JoJon tuotantoresidenssissä olleiden taiteellisten työryhmien teoksia.

OuDance-festivaali 15.-19.9.

OuDance-festivaalin avaa keskiviikkona 15.9. Valvesalissa kello 19 Carl Knif Companyn Kaksivärinen fuuga. Teos on liikkeellinen tutkielma musiikin ja tanssin ikiaikaisesta suhteesta. Knifin koreografiassa tanssilliset ja improvisaatioon perustuvat menetelmät kohtaavat Dmitri Šostakovitšin musiikin.

Torstaina 16.9. Valvesalissa kello 19 nähtävä Wilma Seppälän ja Onni Toivosen Amalgam on esitys jongleerauksen ja tanssin yhteentörmäyksestä. Tanssija, jonglööri, muusikko ja kokoelma objekteja luovat live-musiikin siivittämä yhteistanssi vie katsojan liikkeen ja objektien yhteiselle matkalle kohti jotain osiensa summaa suurempaa.​

Perjantai 17.9. on perhepäivä. Oulun teatterin Pikisalissa nähdään kello 18 Race Horse Companyn Chevalier, joka vie katsojansa retkelle sirkuksen uljaiden ratsujen maailmaan. Sirkuksen historiasta ammentavassa esityksessä keppihevosilla ratsastava tirehtööri esittää perinteisen hevossirkuksen temppuja kepparien kanssa: akrobatiaa, jongleerausta, tasapainoilua ja klovneriaa – kaikki esiintyjä Kalle Lehdon omintakeisella tyylillä, huumorilla ja breaktanssijan liikekielellä.  Vierailu tuotetaan yhteistyössä Oulun teatterin kanssa.

Lauantaina 18.9. Valvesalin valtaa kello 19 sosiaalisen median maailmaan pureutuva, Susanna Leinonen Companyn TOXIC. Teos muovaa olemustaan aikamme raadollisten vaatimusten mukaan ja käyttää valtaansa hävyttömästi hyödykseen. TOXIC on brutaalin, täydellisyyttä tavoittelevan aikamme häijyn herkkä tuote.

Festivaalin päättää sunnuntaina 19.9. kello 16 Valvesalissa nähtävä Willman Dance Companyn Keisarinnan uudet vaatteet on tuoretta, huumorin ryydittämää ja kulutusjuhlaan kantaaottavaa tanssiteatteria. Ajaton klassikkosatu Keisarin uusista vaatteista päivitetään nykyaikaan. Esitys heijastelee media- ja yksilökeskeistä kulutuskulttuuriamme, jossa jatkuva nähdyksi tuleminen on kuin elinehto. Keisarinnan huumorin ryydittämät tempoilut paljastavat ulkokohtaisen elämäntavan uuvuttavuuden.

Tanssielokuvana OuDance-festivaalin ohjelmistossa nähdään lauantaina 18.9. ja sunnuntaina 19.9. elokuvateatteri Studiossa kello 16 Sivuun Ensemblen tuottama, koreografi Ninni Perkon Kylmäketju, tanssielokuva ylisukupolvisesta hiljaisuudesta. Koreografi Perko ammentaa elokuvan materiaalin alitajuntaisesta, kehollisesta kokemuksesta sekä sukunsa historiasta. Akateemikko Marjo Kuuselan, Ninni Perkon, Krista-Julia Arpon ja yli 30 iältään 25–90-vuotiaan naisen tulkitsema Kylmäketju sukeltaa sukujen vaiettuihin tarinoihin ja tuo esiäitien selviytymiskeinojen ja heitä kantaneen voiman vaikutukset tähän päivään. Elokuva on osa Juuret-tutkimushanketta. Yhteistyössä Oulun Elokuvakeskus.

Lisätietoja OuDance-festivaalin ohjelmistosta ja työpajoista festivaalin sivuilta.

Syksyn kantaesitykset

Syksyn muu esitysohjelmisto koostuu kolmesta kantaesityksestä. Ensimmäisenä niistä nähdään 4.11. ensi-iltansa saava Thar Be Dragonsin Eternal Return. Tanssitaiteilijoiden Annamari Keskisen ja Ryan Masonin lisäksi teoksessa esiintyy muusikko Meriheini Luoto. Eternal Return on kumma matka. Se on hehkuva hybridi, jossa tarkastellaan esiintyjien sisäisiä ja välisiä jännitteitä, ja jossa tulevaisuuden maisema suodatetaan menneisyyden linssin läpi. Tapahtumat ottavat paikkansa jossain elämän ja kuoleman välillä, odotushuoneessa, jossa kertomukset itsessään avautuvat toistuvasti ja hämmästyttävästi kompastuvat olemassaolon ihmeellisyyksiin. 

Kuva teoksesta Enaa hengitin muuhun en pystynyt.JoJon ja Nykyteatteri Vera Audentian yhteistuotannon Enää hengitin, muuhun en pystynyt ensi-ilta oli alkuaan huhtikuulla 2020. Vihdoin koronatilanne mahdollistaa tämän ihmiselämän tummempia sävyjä käsittelevän teoksen esittämisen yleisölle. Väkivallan eri muotoja tutkiva teos saa ensi-iltansa 12.11. Teos kertoo nyky-yhteiskunnassamme näkyvien, erilaisten ihmiskohtaloiden elämäntarinaa, sitä, miten jokaisen ihmisen henkilöhistoriamme vaikuttaa meihin tässä hetkessä.

Syksyn viimeinen kantaesitys saa ensi-iltansa 23.11. Työväenluokkainen tausta ja ruumiillisuus -hankkeen Luokkakuvia, vedos V on nykyesitys, joka avaa ja käsittelee työryhmäläisten luokkakokemuksia suomalaisessa yhteiskunnassa. Teoksessa käsitellään Elsa Heikkilän ja Laura Lehtisen johdolla monisyisiä luokkakysymyksiä liikkeen, tekstin, äänen ja visuaalisten elementtien keinoin. Teoksen aihe, yhteiskuntaluokan merkitys, ei ole ollut viime vuosikymmeninä yleinen tulokulma tai käsite taiteen tekemisessä tai siitä puhumisessa. Teoksesta on nähty aiemmin luonnoksia julkisessa tilassa ja virtuaalialustoilla, kuten Sivuaskel 2021 -festivaalilla.

 

Lisätietoja:
Helena Lindqvist, toiminnanjohtaja
helena.lindqvist@jojo.fi / p. + 358(0)50 46 44 880

Tietoja JoJo - Oulun Tanssin Keskuksesta

JoJo – Oulun Tanssin Keskus on pohjoisen Suomen elinvoimainen tanssitaiteen kentällä toimiva ammattitanssin tuotantokeskus, joka tarjoaa kansainvälistä, monilajista tanssitaiteen ohjelmistoa, pääpainon ollessa nykytanssissa. Ohjelmistoon kuuluu myös syksyisin järjestettävä OuDance-festivaali. Tanssitaiteen ammattilaisille JoJo toimii tuotantokeskuksena ja vierailuteatterina sekä tarjoaa kansainvälisiä residenssivaihto-ohjelmia. Lisäksi JoJon yleisötyö tarjoaa kaikille avointa toimintaa, johon osallistuminen ei vaadi kokemusta tanssista tai tanssin katsojuudesta. JoJo on yksi Pohjoisen tanssin aluekeskuksen neljästä jäsenorganisaatiosta ja sen toimintaa rahoittavat Opetus- ja kulttuuriministeriö, Taiteen edistämiskeskus sekä Oulun kaupunki.

Teksti puheeksi.

Voit kuunnella JoJo.fi nettisivujen tekstit suomeksi puhuttuna maalaamalla halutun tekstin ja painamalla esiin tulevaa PLAY-painiketta.

Text to speech.

You can listen to the texts of the JoJo.fi website in Finnish by painting the desired text and pressing the play button that appears. Click here to the Finnish page.